Artikel top billede

Så er PayPal-milliardærens rumskib sendt afsted

Falcon-9-raketten med Dragon-kapslen er nu på vej til den internationale rumstation ISS.

Kl. 9.44 dansk tid startede Falcon-9-raketten med den første privatbyggede ubemandede rumkapsel fra Cape Canaveral i Florida. Det første startforsøg i lørdags måtte afbrydes i sidste sekund under stor dramatik, men tirsdag gik alt efter planen og Dragon-rumkapslen blev sendt ud på sin tur til den internationale rumstation ISS.

Det er en stor sejr for PayPal-milliardæren Elon Musk, der har investeret en del af sin formue i firmaet Space Explorations (SpaceX). Hans firma har en kontrakt med NASA om 12 transport-flyvninger til ISS, hvor den samlede pris ligger på 10 mia. kr.

Tirsdagens opsendelse markerer starten på en historisk mission. Det er den første kommercielle flyvning til ISS. NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå rumstationen.

SpaceX betegner selv turen som en "demonstration mission" og forsøger at nedtone forventningerne. Meget kan stadig gå galt, og der er planlagt yderligere to forsøg i år.

Dragon bliver "parkeret" i rummet tæt ved rumstationen, indtil man er helt sikker på, at den kan fjernstyres og reagerer på alle kommandoer fra besætningen. Først derefter får den lov til at nærmere sig ISS og bliver til sidst opfanget og fastgjort af en robotarm.

Kapslen skal transportere omkring 500 kilo forsyninger op til astronauterne på ISS, og senere skal den fragte 600 kilo affald tilbage til Jorden. Den skal lande i Stillehavet ud for Californiens kyst og senere bjerges med et specialskib.

Det Hvide Hus har udsendt en meddelelse, hvor man hylder SpaceX og NASA efter opsendelsen, og samtidig understreger at den nye udvidede rolle for den private sektor skal frigøre NASA's ressourcer til at gøre det, som man er bedst til - at løse de mest krævende teknologiske udfordringer og sende mennesker længere ud i rummet.

Nu er grænselandet tæmmet og nybyggerne rykker ind, mens "the new frontier" er flyttet længere væk fra Jorden.

Men Elon Musk har også selv planer om at sende mennesker til både Månen og Mars. Hans Dragon-kapsel skal senere transportere op til syv passagerer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere