Artikel top billede

Bionisk øje omdanner lys til energi

En lille chip i øjet og du kan få dit syn tilbage. Det bliver måske snart til realitet.

Forskere fra Stanford University har udviklet et chip-implantat til øjet, som skal hjælpe især ældre mennesker med at få deres normale syn tilbage. Det skriver BBC. Der findes allerede retina-implantater, men de bruger et batteri der sættes fast bag øret og forbindes med en ledning. Det nye "bioniske øje" indeholder en fotovoltaisk celle, der omdanner lys til elektricitet. Dermed er det ikke længere nødvendigt med et batteri.

I en artikel i tidsskriftet Nature Photonics beskriver forskerne, hvordan opfindelsen bruger en kombination af en særlig brille med indbygget videokamera, en mobil computer og et chip-implantat i øjet.

Videosignalet fra kameraet sendes til computeren, hvor det behandles og sendes tilbage til brillen, som projicerer billedet ind i øjet med et infrarødt signal. Her sørger chippen for, at det bliver omdannet til et elektrisk signal og ledt videre til nerverne. Det naturlige lys er for svagt til at levere energi til implantatet. Men det infrarøde signal leverer både energi og billeddata.

Indtil videre har man kun testet teknologien med mus og der kan gå nogle år, inden man er klar til at implantere det bioniske øje i mennesker. Hidtil er det lykkes at opnå en opløsning på 178 pixel per kvadrat-millimeter, skriver Technology Review.

Der arbejdes også på kontaktlinser, som projicerer billedet fra computeren direkte ind i øjet. Her er problemet også, hvordan kontaktlinsen skal forsynes med energi. Men i modsætning til implantatet kræver det, at personen har et normalt syn.

Et schweizisk firma kaldet Sensomed sælger allerede en intelligent kontaktlinse med indbygget computerteknologi, som måler trykket i øjet for at hjælpe personer med grøn stær (glaukom).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere