EU: Digitale fakturaer bindende fra januar

Et nyt EU-direktiv vil fra 1. januar 2004 for første gang sidestille elektroniske fakturaer med papir-fakturaer i hele EU. Uenighed om sikkerheds-niveauet kan dog blokere for, at direktivets intentioner om forenklede regler bliver til noget.

EU tager endnu et skridt mod at digitalisere de administrative arbejdsgange, når elektroniske fakturaer til januar bliver lige så juridisk bindende som papirfakturaer.

Herhjemme er brugen af elektroniske fakturaer allerede tilladt, men ved handel med udlandet er danske virksomheder ofte tvunget til at holde fast ved de gamle papirfakturaer, fordi reglerne er forskellige fra land til land.

Derfor er danske virksomheder, der handler meget med udlandet, ofte havnet i juridiske problemer, når de har forsøgt sig med elektroniske fakturaer.

For eksempel har det hidtil ikke været tilladt at bruge elektroniske fakturaer i Tyskland, da de tyske myndigheder ikke har ment, at sikkerhedsniveauet ved elektroniske transaktioner har været højt nok.

Juridisk roderi

Det er disse problemer, som EU håber, bliver ryddet af vejen, når EU-direktiv 2001/115/EF træder i kraft 1. januar næste år og dermed harmoniserer EU-landenes regler.

- Formålet med direktivet har været at forenkle reglerne og lette den elektroniske handel mellem virksomhederne i EU, siger partner Lars Rasmussen fra Pricewaterhousecoopers, der har indgående kendskab til direktivet.

Det kan imidlertid vise sig, at nogle de gode intentioner og det hårde arbejde med det nye direktiv er spildt, da der er uenighed i EU om sikkerhedsniveauet ved de elektroniske transaktioner.

- Ude i det virkelige liv kan det vise sig, at eksempelvis Tyskland ikke accepterer det danske sikkerhedsniveau, der baserer sig på OCES-standarden, som blandt andet bruges til den digitale signatur, siger Lars Rasmussen.

Det kan blokere for hele intentionen med direktivet, og tvinge virksomhederne tilbage til papirfakturaerne. Ifølge Lars Rasmussen er EU og de enkelte landes myndigheder klar over problematikken. De er derfor så småt begyndt at arbejde på en løsning.

Store besparelser

Flere danske virksomheder mener, at det nye EU-direktiv kan betyde store økonomiske og administrative fordele for alle virksomheder i EU.

- Der er ingen tvivl om at implementeringen af dette EU-direktiv vil få afgørende betydning for hvordan fremtidens behandling af fakturaer vil forløbe. Derfor har vi i samarbejde med Pricewaterhousecoopers indledt en række informationsmøder rundt om i Europa, hvor vi gennmgår den nyeste lovgivning, siger Carsten Jensen, administrerende direktør i Basware, der sælger software til e-business og økonomistyring.

IT-forhandleren Topnordic brugte i august skiftet til elektroniske fakturaer som en del af forklaringen på, at virksomheden igen kunne præsentere sorte tal på bundlinjen efter nogle hårde år.

Det danske informationsmøde om EU-direktivet finder sted i Dansk Arkitektur Center i København 27. november.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere