Artikel top billede

Apple-kritiker løj om Foxconn-fabrikker

Apple-kritikeren Mike Daisey rejser gennem USA med sin monolog om de kummerlige forhold på Foxconn-fabrikkerne. Men dele af hans fortælling er fri fantasi.

I det sidste års tid er Mike Daisey rejst rundt i USA med sin monolog "The Agony and Ecstasy of Steve Jobs", som er en blanding af et en-mands-teaterstykke og en brandtale mod arbejdsforholdene på de kinesiske fabrikker, hvor Apple fremstiller sine produkter. Daisey rejste selv til Kina i 2010, hvor han besøgte de udskældte Foxconn-fabrikker og snakkede med ansatte om deres vilkår - eller det påstår han i hvert fald.

For det viser det sig, at dele af hans fortælling er fri fantasi. Han fortæller blandt andet om bevæbnede vagter foran fabrikkens porte - men i Kina er det kun politi og militær, der må bære våben. Journalisten Rob Schmitz har fundet andre mærkelige detaljer. Daisey fortæller at arbejderne mødes på Starbucks-cafeer for at organisere deres ulovlige fagforening - men hvordan skulle de dårligt betalte arbejdere have råd til at gå på Starbucks, som er dyrere i Kina end i USA?

I januar sendte radio-programmet This American Life en udsendelse baseret på Daiseys fortælling, som blev den mest downloadede episode nogensinde, men nu har man været tvunget til at trække udsendelsen tilbage. Daisey har blandet fakta og fiktion - han mener selv, at det er lovlige virkemidler i et teaterstykke.

Det viser sig, at han kun har besøgt fem fabrikker og ikke ti, som han hævder. Daisey har heller ikke talt med så mange fabriksansatte, som han påstår. Hans kinesiske oversætter afviser andre detaljer i historien; Daisey har ikke mødt børnearbejdere på fabrikkerne og han har heller ikke set de rum, hvor arbejderne sover.

En historie om forgiftede fabriksansatte og en mand, der havde fået sin hånd ødelagt, kan heller ikke dokumenteres.

Men Daisey forsvarer sig med, at han ønskede at fortælle historien om Apples fabrikker i Kina - og han fortsætter med at optræde med sit show. Hans sidste optræden i New York i weekenden fik stående bifald - selvom mange i publikum allerede havde hørt om, at en del af historien er opfundet.

Daisey er ikke den eneste, der har kritiseret Foxconn. I januar satte New York Times fokus på de dårlige arbejdsforhold og de mange ulykker hos Apple-underleverandørerne i Kina i en stor artikel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere