Artikel top billede

Dansk teknologi skal overvåge bygninger

Forskere vil bruge små sensorer til at overvåge bygningers tilstand.

Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet en ny metode til overvågning af bygværker. De vil bruge små sensorer til at registrere såkaldte mikrovibrationer, der kan forudsige skader og kollaps. Det er første gang, at man har fundet en metode til såkaldt svingningsbaseret monitorering af bygninger.

"Vibrationer eller svingninger i en bygning kan fortælle rigtig meget om konstruktionens egenskaber. Ved at bruge små sensorer til at opsamle information, kan vi afkode, hvordan en bygning har det lang tid før, de synlige symptomer på skader opstår," siger Rune Brincker, der er professor ved Aarhus Universitet.

De små vibrationer kan ikke mærkes, men de forekommer hele tiden. De stammer både fra almindelig seismisk aktivitet i jordoverfladen og fra vind, og de bidrager til et løbende slid på konstruktionen. 

"Vi ved grundlæggende meget lidt om, hvordan bygninger har det, og det er derfor svært at forudsige deres holdbarhed.  Vi gennemfører inspektions- og vedligeholdelsesprogrammer, og vi reparerer selvfølgelig, når vi opdager synlige skader. Men vi har ingen procedurer, der sikrer, at vi finder dem," siger Rune Brincker.

Den største del af verdens bygninger er opført i de sidste 50-100 år, men ingen kan sige hvor længe de kan holde.

"Vores broer, dæmninger og huse er relativt nye. Mange af dem har det stadig godt, men vi ved med sikkerhed, at de ikke står evigt. Spørgsmålet er - hvor længe kan de holde? Det er meget værdifuldt at vide," siger Rune Brincker.

Det danskudviklede system bruger en computer med speciel software, der samler og analyserer data fra sensorerne.

Forskerne mener, at teknologien også vil gøre det muligt at halvere materialeforbruget i bygninger.

"I dag er vi nødt til at overdimensionere vores bygninger for at sikre os imod svigt og udmattelse i konstruktionen. Det er en strategi, vi har brugt i mangel på bedre, og den er enormt fordyrende," siger Rune Brincker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere