Fildeling: Tjenesterne lever kun kort tid

Fildelingstjenesterne forsvinder lige så hurtigt ud i mørket, som de stormer ind på brugernes pc'er. For få år siden var Gnutella på alles læber, men er nu næsten forsvundet til fordel for andre tjenester. Samtidig er der forskel på europæernes og amerikanernes præferencer, viser ny undersøgelse.

En undersøgelse af de forskellige aktører inden for fildeling, også kendt som peer-to-peer-netværk (P2P), viser, at deres popularitet styrtdykker, lige så hurtigt som den stiger. Det skriver den britiske udgave af Zdnet.

Som eksempel nævnes tjenesten Gnutella, der steg kraftigt i popularitet i forbindelse med, at Napster fik flere og flere juridiske problemer og senere blev solgt til koncernen Bertelsmann.

Men i dag står Gnutella kun for 0,4 procent af trafikken i P2P-tjenester i Tyskland, lyder det i undersøgelsen, som er foretaget af netværksproducenten Sandvine.

Til gengæld er en lidt nyere tjeneste, Edonkey, skudt til himmels på popularitetsbarometeret og står for 52 procent af trafikken i Tyskland, efterfulgt af tjenesten Fasttrack med 44 procent. De sidste få procent tilfalder tjenesten Winmx.

Amerikanere er til Kazaa

I Storbritannien er Fasttrack større og har næsten 60 procent af brugerne, mens Edonkey og Winmx hver har 20 procent.

Det tager Sandvine som et udtryk for, at P2P-miljøet er under konstant udvikling og har plads til mange applikationer.

- Fildelingsmarkedet er egentlig kun et par år gammelt, men det ændrer sig hurtigt, og vi kan nu se målbare forskelle på geografisk og selv nationalt plan, siger Chris Colman, europæisk direktør for Sandvine, til Zdnet.

I USA har applikationer som Kazaa og Grokster fat i de fleste brugere.

Edonkey, som er udviklet af den amerikanske programmør Jed McCaleb, adskiller sig fra tidligere tjenester ved at gøre søgningen efter filer mere målrettet og dermed mere effektiv, skriver Zdnet.

Edonkey har eksisteret i et par år i forskellige versioner, men i de seneste måneder har den oplevet stigende popularitet og var ifølge Zdnet allerede i maj i år blevet downloadet næsten 50 millioner gange, dog sandsynligvis flere gange af samme brugere.

Den er blevet populær, fordi den er velegnet til at hente store filer, som eksempelvis film. I takt med bredbåndsudviklingen er nemlig også filmindustrien i stigende grad ramt af pirateri via fildelingstjenesterne.

Samtidig kan filer hentes i små fragmenter, og det betyder, at brugeren kan begynde at dele filen med andre fra sit eget netværk, næsten samtidig med at denne selv er begyndt at hente den.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere