PBS-selskab tog overpris for lønsystem

De danske virksomheder har betalt for meget for at bede det tidligere PBS-selskab Multidata om at håndtere deres lønadministration, fastslår Konkurrencestyrelsen. Multidata sænkede selv sine priser, før der kom en kendelse i sagen.

Det tidligere PBS-selskab Multidata, der håndterer lønudbetalinger for hovedparten af de danske lønmodtagere på det private arbejdsmarked, har misbrugt sin monopol-lignende stilling til at tage overpriser, konkluderer Konkurrencestyrelsen.

For halvandet år siden kom der voldsomme prisstigninger på brugen af lønadministrationssystemet Dataløn, hvis logo er trykt på 1,4 millioner danskeres lønsedler.

Prisen steg fra 1500 kroner til 10.000 kroner på tilslutning af en større virksomhed til lønsystemet, mens de små virksomheder med tre til fem ansatte gik fra 1000 til 5000 kroner.

Der var samtidig op til 75 procents stigninger på den løbende brug af Dataløn for de små virksomheder med op til fem ansatte, som for 90 procents vedkommende benytter Dataløn, som drives af det tidligere PBS-selskab Multidata.

Konkurrencestyrelsen har siden foretaget en kulegravning af Multidata på foranledning af Håndværksrådet, som anklagede bankernes lønsystem for monopol-misbrug.

Håndværksrådet pointerede blandt andet, at Multidata sad på omkring 75 procent af det danske marked for lønadministration. Med en overskudgrad på over 40 procent er selskabet også det mest profitable i den danske IT-branche, og det tydede ifølge Håndværksrådet på misbrug af dominansen.

Konkurrencestyrelsen var på vej med en kendelse, der gav Håndværksrådet medhold. Men i mellemtiden har Multidata dog sænket priserne for Dataløn, og derfor har Håndværksrådet bedt Konkurrencestyrelsen om at sætte sagen i bero.

- De var enige med os i, at priserne var for høje. Nu sætter vi sagen i bero, siger cheføkonom i Håndværksrådet Søren Nicolaisen.

Han forklarer, at Multidata har sænket tilslutningsprisen for de mindste virksomheder fra 5000 kroner til 1250 kroner, mens gebyrerne for den løbende brug er blevet sænket til 45 kroner i stedet for 85 til 120 kroner.

Han mener, at Multidata før prissænkningerne udnyttede, at det for små virksomheder kan virke uoverskueligt at skifte til en anden lønadministrator, og derfor frit skruede på priserne.

- Psykologien er "mange bække små": Folk er tilbøjelige til at acceptere prisstigninger på 1200 til 1500 kroner om året, hvis alternativet er at skulle ud at finde nye systemer, siger Søren Nicolaisen.

Håndværksrådet vil nu appellere til bankerne om at gøre kunderne opmærksomme på, at der rent faktisk findes konkurrenter til Multidata.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere