Amerikansk strøm skal sikres med IT

Det kan for alvor komme til at rykke for IT-branchen, at Nordamerika for nylig oplevede sit værste strømsvigt i 30 år. En tyk rapport anbefaler massive investeringer, der skal bringe el-nettet uptodate.

Næppe var elektriciteten tilbage i de nordamerikanske stikkontakter efter det omfattende strømsvigt 14. august, før eksperter i en 250 siders rapport løftede en advarende pegefinger om hurtigst muligt at få moderniseret den bedagede el-infrastruktur.

I rapporten, forfattet af USA's institut for elkraft-forskning EPRI - et nonprofit-konsortium af kraftværker - anslås en påkrævet udgift på cirka 684 milliarder kroner til informationsteknologi, som skal bringe det forsømte netværk af indbyrdes afhængige el-net uptodate.

Formanden for EPRI's bestyrelse, Earl Nye, fastslår i en udtalelse i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten, at den ekstreme kompleksitet i situationen, som bestod af et miks af el-nettets kapacitet, økonomi og miljø, i sig selv har været drivkraft for "det kritiske tidspunkt", sektoren nu er nået til.

Et "smart" net

Som central teknologi i den nye plan har EPRI derfor udpeget det, energisektoren selv kalder et "smart grid" - et forsyningsnet, der konstant overvåger sin egen tilstand og slår alarm i det sekund, noget går galt, og selv automatisk sørger for de udbedringer, der skal forhindre, at en krisesituation løber løbsk, som det skete 14. august.

Alfa og omega i smart-net-programmet er muligheden for at opnå digital kontrol over nettet "ved at erstatte det nuværende, relativt langsomme, elektromekaniske fordelingssystem med digital kontrol i realtid" - som det hedder i rapporten.

EPRI anbefaler, at der startes en massiv indsats for at skabe "et interaktivt forsyningssystem, der i sammenhæng med et kommunikationsnet udgør en helt ny mega-infrastruktur af realtids-data og elforsyning".

En sådan integration kunne munde ud i en interaktiv "energi-informationsportal", hvor både erhvervsliv og konsumenter kunne trække på realtids-information om priser som beslutningsgrundlag i energiforbrugs-spørgsmål.

Dog advarer rapporten om, at alle nye IT-løsninger, som vil føre til "uforholdsmæssige udgiftsbesparelser for forbrugerne" og ikke for kraftværkerne selv, risikerer at hæmme kraftværkernes lyst til at indføre dem.

Akut behov for IT

Ifølge EPRI's forsynings- og markedschef Clark Gellings er der et akut behov for indførelse af IT, som kan spare penge og samtidig øge både effektivitet og pålidelighed.

For eksempel gik den amerikanske samfundsøkonomi i 2001 glip af 823 milliarder kroner i mistet produktivitet som en følge af elforsyningens ringe kvalitet og pålidelighed.

Ejere og operatører af de amerikanske kraftværker fastslår samstemmende, at en opgradering af kommunikationen er et must, hvis sikkerheden skal forbedres. Rapporten anbefaler konkret, at man indfører "et sikkert, wide-area-kommunikationssystem til erstatning for internettet til brug for central overvågning og kontrolfunktioner."

Men EPRI understreger også, at der samtidig skal sættes ind på politisk hold for at bringe energisektoren på omgangshøjde med det 21. århundrede - en sektor, som ifølge EPRI er "en branche, der har trådt vande i moderniseringsprocessen, alt imens en i forvejen slidt og forældet infrastruktur er blevet endnu ældre."

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere