Artikel top billede

Pr-bureau: Vi kan manipulere Wikipedia og Google

Britisk pr-bureau pralede med, at man kan skaffe positiv omtale i Wikipedia. Nu har leksikonet suspenderet ti brugere.

Det er ikke kun de danske politikeres spindoktorer, der fortjener betegnelsen "mørkets fyrster". Nu er det britiske pr-firma Bell Pottinger blevet afsløret i en pinlig sag, hvor en af firmaets chefer er blevet filmet med skjult kamera mens han praler med firmaets "mørke kunster".

Bell Pottinger hævder blandt andet at man har direkte adgang til den britiske premierminister og har brugt denne adgang til at få David Cameron til at tale med den kinesiske statschef for en af sine klienter.

Desuden hæver Bell Pottinger, at man er i stand til at manipulere søgeresultater på Google for at "drukne" den negative dækning af menneskerets-krænkelser og børnearbejde. Bell Pottinger har også et hold, der arbejder med at "sminke" artikler på Wikipedia.

Det er den britiske avis The Independent, der kan vise den afslørende video. Journalister fra det britiske Bureau of Investigative Journalism kontaktede flere pr-firmaer i London under dække af at repræsentere Usbekistan, som er kendt for at slå hårdt ned på oppositionen. Landet står højt på listen over verdens værste diktaturer.

Nu har Wikipedia indledt en undersøgelse og spærret ti brugerkonti, som Bell Pottinger muligvis har brugt til at ændre artikler i leksikonet.

Wikipedia-stifter Jimmy Wales siger til Financial Times, at man nu vil undersøge alle ændringer foretaget i artikler om pr-bureauets kunder.

En talsmand for Bell Pottinger bekræfter at man har redigeret Wikipedia-artikler for sine kunder, men afviser at man skulle have foretaget sig noget ulovligt.

"Hvis vi er blevet bedt om at skrive noget som ikke var sandt om vores kunder har vi altid afvist det og henvist til Wikipedias strenge retningslinier," lyder forklaringen fra talsmanden.

Indtil videre er undersøgelsen begrænset til Bell Pottinger, men sagen har kastet et negativt lys på hele lobby-industrien og det kan vise sig, at pr-bureauets "mørke kunster" kun er toppen af isbjerget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere