Artikel top billede

Moderne spioner bruger sociale netværk

Det har aldrig været lettere at være spion. Selv de mest følsomme oplysninger ligger frit tilgængelige på nettet.

Hvis man ser de gamle spionfilm kunne man blive fristet til at tro, at efterretnings-tjenester og militæret bruger et netværk af velklædte, charmerende spioner til at samle informationer. Men sådan er det ikke længere. Faktisk behøver de sandsynligvis blot bruge sociale netværk til at samle alle de oplysninger, som de har brug for.

Det mener Graeme Batsman fra det britiske sikkerhedsfirma Data Defender, som advarer om at fremmede magter og terrorister ikke længere behøver hacke systemerne for at få fat i informationer. Det hele ligger efterhånden frit tilgængeligt på sociale netværk.

"Lad mig give et eksempel - lad os at sige at en fremmed regering ønsker adgang til informationer om en bestemt deling af det britiske militær. De kan finde det hele på Facebook, Linkedin og Twitter," hævder Graeme.

"På Linkedin er der en gruppe dedikeret til personer i Royal Marine - her kan du finde en liste over navne samt deres rang, hvor de har studeret, deres enhed og billede. Det næste stop er Facebook for at finde deres lokation, religiøse holdninger, medlemskab af politiske partier og navne på ægtefæller - ofte uden at du behøver være ven med dem. Når du har disse informationer, kan en hurtig søgning på Twitter vise præcis hvad de foretager sig - mange soldater afslører hvor de er, selv når er udsendt i udlandet," uddyber han.

Han mener at det kinesiske militær har hele divisioner, som udelukkende arbejder med at samle informationer på sociale netværk. Her ligger alle informationer allerede tilgængelige, det er gratis og det er ikke engang ulovligt. 

Men den store bekymring er terrorister, som kunne bruge sociale netværk til finde og kidnappe soldater. Graeme Batsman henviser til at man kan finde soldaternes navne på LinkedIn og herefter slå deres adresse op i den almindelige telefonfortegnelse.

Hans budskab er, at man bør tænke sig grundigt om inden man lægger informationer ud på sociale netværk, især hvis man arbejder hos myndigheder eller forsvaret.

"Selv de mindste bidder kan indgå i en større plan. Selv et navn eller en firmaadresse hjælper disse folk med at komme videre og finde flere informationer. Vi opfordrer alle til at være vagtsomme med sociale medier," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere