Artikel top billede

(Foto: Jason Madara Photography 2010 / Jason Madara)

Facebook bygger super-datacenter i Sverige

Facebook bygger et gigantisk datacenter i svenske Luleå tæt ved polarcirklen.

Nu har Facebook for første gang bekræftet planerne om at bygge et meget stort datacenter i nordsvenske Luleå. Ifølge avisen The Telegraph bliver planerne præsenteret på et pressemøde i Sverige senere i dag. Det kolde vejr har trukket Facebook til Luleå, som ligger meget tæt på polarcirklen.

I Luleå ligger gennemsnitstemperaturen kun på 2 C, og den har ikke været over 30 C i mere end 24 timer siden 1961.

The Telegraph beskriver det kommende Facebook-anlæg som en "miniby" og fortæller at der er tale om Facebooks første serverfarm uden for USA.

"Klimaet betyder at de kan nøjes med at bruge luft til at køle serverne," siger Mats Engman, der er direktør for Aurorum Science Park i Luleå.

Facebook skal bygge tre serverhaller med et samlet areal der svarer til 13 fodboldbaner. Det samlede strømforbrug anslås til 120 megawatt - eller nok til at forsyne 16.000 husholdninger.

Det anslås at Facebook investerer et sted mellem 3 og 4 milliarder kroner i sit nordsvenske datacenter. Elregningen bliver på næsten en halv milliard kroner om året.

Ifølge Mats Engman kan området byde på en meget stabil elforsyning, der er bygget til den lokale mineindustri, og der er gode fiberoptiske forbindelser til omverden. Elektriciteten kommer fra dæmninger i nærheden af byen.

"Luleå-floden producerer dobbelt så meget elektricitet som Hoover-dæmningen, så 50 procent bliver eksporteret til omverden. Der er et overskud af energi, og vi kan nemt forsyne flere datacentre i området," siger Engman.

Det sociale netværk har ifølge avisen overvejet mere end 40 forskellige placeringer i Sverige, inden man kom frem til to muligheder, Luleå og Östersund i det centrale Nordsverige. Men det blev altså Luleå, der vandt.

Facebook er ikke de første, der flytter til den kolde nord. Tidligere i år har Google åbnet et nyt super-datacenter i finske Hamina. Microsoft har angiveligt forhandlet om at placere sine servere i Sibirien, men planerne blev aldrig til noget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere