Artikel top billede

HP udvikler sine første ARM-baserede servere

Nu skal ARM-chips også erobre server-markedet.

I dag findes ARM-processorer i stort set alle helt små computere - smartphones og tavlecomputere - og det ventes at ARM også vil gøre sit indtog på pc-markedet i de kommende år. Men ARM-chips kan også bruges i de største computere - de tunge servere, som holder skyen i luften. HP, som stadig er verdens største pc-producent, har planer om at sælge ARM-servere. Det skriver Bloomberg.

HP samarbejder med firmaet Calxeda i Texas, som er delvist ejet af ARM. Tidligere i år kunne Calxeda præsentere de første partnere til sit Trailblazer-projekt, hvor man vil udvikle lavenergi-servere med tusindvis af ARM-kerner. Blandt partnerne er Linux-firmaet Canonical og database-leverandøren Couchbase, som nu skal tilpasse deres software til ARM.

Den største fordel for ARM har altid været det lave strømforbrug. Det spiller en stor rolle i små mobile enheder, hvor batterilevetid er en helt afgørende parameter, men det betyder ikke så meget i almindelige computere.

I de gigantiske datacentre som Google, Apple, Amazon og andre internet-giganter har konstrueret spiller energiforbruget også en afgørende rolle - her er det typisk ikke prisen for hardwaren, der afgør om datacenteret er profitabelt, men derimod det totale strømforbrug. Og det kan sænkes betydeligt med ARM-processorer.

Intel leverer stadig 90 procent af alle processorer til servere - et marked, der har en værdi på mere end 60 mia kr. om året - men nu satser ARM altså på at få en bid af dette marked.

Hverken HP, Calxeda eller ARM vil bekræfte Bloomberg's historie, men Calxeda har annonceret en produktlancering til den 1. november.

ARM har tidligere indikeret, at firmaets lavenergi-chips i første omgang skal bruges i low-end-servere og senere anvendes i mere kraftige servere i high-end-klassen.

Meget tyder på at ARM kan ramme Intel på et ømt punkt. Intels salg af processorer til servere udgør en vigtig del af selskabets forretning, mens pc-markedet stagnerer i den skarpe konkurrence med nye mobile enheder. Intel's Data Center division havde således en vækst på 35 procent sidste år, og det er langt mere end salget af pc-chips.

ARM blev stiftet i 1990 som et joint-venture mellem Acorn, Apple og VLSI. Selskabet fremstiller ikke selv chips, men udvikler kun designet i et modulært system baseret på en RISC-kerne. De enkelte licenstagere kan så udvikle deres System-on-a-Chip (SoC). Det er blevet til en stor succes for ARM, der har set sin aktiekurs stige med 39 pct. siden nytår.

Det afgørende gennembrud kan komme til næste år, hvor Microsoft udgiver sit næste operativsystem Windows 8. Det kommer både i en version til x86-platformen og til ARM. Dermed kan Windows-brugere for første gang købe en ARM-computer med en fuld version af Windows (det begrænsede Windows Phone kører allerede på ARM).

IDC forudsiger da også at ARM vil erobre 15 procent af markedet for pc-processorer inden 2015.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere