Artikel top billede

Første Galileo-satellitter klar til opsendelse

De første to Galileo-satellitter bliver sendt op fra Fransk Guiana torsdag.

Efter mange forsinkelser og budget-overskridelser ser det nu endelig ud til at den europæiske GPS-konkurrent Galileo har fået luft under vingerne. Torsdag sendes de første to operationelle satellitter op fra Kourou i Fransk Guiana. De to satellitter skal efter planen sendes op kl. 12.34 dansk tid og opsendelsen kan følges live på nettet.

Der er tidligere sendt testsatellitter op, men det er de første to "rigtige" Galileo-satellitter. Frem til 2014 skal yderligere 16 satellitter sendes i kredsløb i 23.600 kilometers højde.

De samlede omkostninger for Galileo-projektet i løbet af en 20-årig periode anslås til 20 milliarder euro eller omkring 150 mia. kroner. Det er meningen at projektet skal finansiere sig selv, men eksperter regner kun med indtægter på omkring 100 millioner euro om året - det er en tiendedel af det beløb, der er nødvendigt for at holde Galileo i luften.

Det ventes at Galileo vil være klar til brug i 2014. Dermed er systemet forsinket med seks år i forhold til den oprindelige tidsplan. Først på et senere tidspunkt vil alle 30 satellitter være på plads.

Galileo er ikke det eneste forsøg på at skabe et globalt netværk til positionsbestemmelse som konkurrent til GPS, der stadig kontrolles af det amerikanske militær. Kineserne udvikler deres eget system og bruges til dels de samme frekvenser som Galileo.
 
Samtidig udvikles der nye teknologier, som skal forbedre nøjagtigheden af det eksisterende GPS-system.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere