Artikel top billede

Windows 8 vil blokere for Linux

Maskiner født med Windows 8 skal ikke kunne køre Linux eller andre gratis styresystemer, mener Microsoft. Firmaet modsiger dermed sine tidligere meldinger om forbrødring med Linux-folket.

Har Microsoft begravet stridsøksen med Linux, eller har firmaet bare fundet et andet våben?

Det spørgsmål kan man stille sig, efter det er kommet frem, at sikkerhedshensyn på kommende Windows 8-maskiner får den konsekvens, at Linux bliver holdt ude i kulden. Med andre ord bliver det ikke muligt at installere andre styresystemer, hvis de ikke bliver betragtet som sikre.

"...Et system, der udelukkende bliver solgt med en OEM af Microsoft Windows, vil ikke være i stand til at boote en generisk version af Linux," forklarer Red Hat-udvikleren Matthew Garrett, der har flere tekniske detaljer om ændringerne på sin blog.

Blokaden kan blive mulig, fordi hardware, certificeret til at køre 64 bit-udgaven af Windows 8, skal boote via den såkaldte Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) i stedet for BIOS. Microsoft og andre firmaer presser ifølge ZDnet på for at gøre den opsætning obligatorisk fra producenterne, så slutbrugeren ikke selv kan slå den fra.

Til samme medie siger den engelske forbrugerrettighedsorganisation FIPR, at det vil være en katastrofe, hvis firmaerne får held til at gennemføre det. Det var de samme mekanismer, der blev forsøgt indført med Trusted Computing - med store protester til følge. Men i denne omgang vil det gøre endnu mere skade, fordi blokeringen sker helt nede på operativsystem-niveau.

Jamen er vi ikke venner?
At Microsoft på den måde er med til at holde andre styresystemer ude i kulden, samtidigt med at Microsoft-ansatte taler om at neddrosle krigsretorikken mod Linux, kan virke paradoksalt.

Spørgsmålet er, om det blot er et tegn på, at Microsoft er en stor biks, hvor den ene hånd ikke nødvendigvis ved, hvad den anden hånd laver?

Officielt har Microsoft proklameret, at man ikke længere vil betragte Linux som en fjende. Da Linux for nylig fejrede jubilæum var Microsoft blandt gratulanterne.




IT-JOB

Unik System Design A/S

Head of Internal IT

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator

ALD Automotive Danmark A/S

Regional IT-administrator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere