Det offentlige svigter iværksættere

Offentlige myndigheder er ikke til megen hjælp, når en IT- eller biotekiværksætter søger gode råd ved etablering af ny virksomhed. Iværksætterne føler sig ofte mere vildledt end vejledt. Og sager med det offentlige koster mange kræfter.

Hvis du har planer om at etablere en IT-virksomhed og gerne vil have gode råd og styr på de mange regler vedrørende eksempelvis skat og momsafregning så lad være med at kontakte Told & Skat. Styrelsen kan nemlig ikke hjælpe dig.

Det er en af konklusionerne i en undersøgelse foretaget blandt 70 IT- og biotekvirksomheder i forskerparken Symbion. Rundspørgen er en del af forskerparkens iværksætterundersøgelse, der fokuserer på deres vilkår i Danmark.

? Iværksætterne føler sig i gennemsnit mere vildledt end vejledt af det offentlige, og det er utilfredsstillende. Det gør det svært for forskningsbaserede iværksættere i Danmark at komme i gang, siger Christina Hvid, administrerende direktør i Symbion.

Undersøgelsen viser, at iværksætterne i forskerparken på Østerbro i København i stedet får hjælp af revisorer, advokater, investorer og familie og venner.

Næsten halvdelen af iværksætterne oplyser, at de har fået gode råd i den hårde etableringsfase fra advokater og venner og familie. Undersøgelsen viser også, at iværksætterne løber ind i problemer i kontakten med det offentlige, fordi de ikke passer ind i de kasser, som mennesker og virksomheder kategoriseres efter i det offentlige system. Derfor falder iværksætterne ofte igennem, og de må bruge meget tid på at forklare sig over for myndighederne.

Tidskrævende dialog

En af iværksætterne oplyser, at virksomheden har haft sager med det offentlige fem eller seks gange, selvom firmaet er relativt nyetableret.

? Det er et stort arbejde og koster mange kræfter, som det offentlige ikke tager hensyn til. Der er aldrig fundet uhensigtsmæssigheder i min virksomhed, men alligevel sker det hvert år, at vi skal igennem en tidskrævende dialog, lyder det i undersøgelsen.

Iværksætterne i den københavnske forskerpark langer i undersøgelsen ud efter mentaliteten i den offentlige administration og fremhæver, at holdningen til iværksættere er et af de største problemer ved at starte virksomhed i Danmark.

? Der mangler respekt for de mennesker, som etablerer egen virksomhed på trods af hårde odds. Der udvises mere respekt over for topchefer end over for iværksættere, siger en deltager i undersøgelsen.

Iværksætterne føler sig forfulgt af en jantelov-tankegang.

? I lande som USA og Sverige er der høj status forbundet med at være iværksætter, mens man i Danmark helst undlader at fortælle, at man er selvstændig. Den personlige status, man har som iværksætter i Danmark, er langt lavere end den, lønmodtagere opnår. Der er eksempelvis en negativ holdning til, hvorvidt vi lader privatforbruget gå igennem virksomheden, udtaler en af iværksætterne i undersøgelsen.

Administrative byrder

Men det vigtigste problem er manglen på rådgivning, mener Christina Hvid. Samtidig ser hun gerne, at iværksætterne pålægges færre administrative byrder fra det offentlige. Hun efterlyser en samlet indgang til det offentlige, hvor iværksætterne kan hente alle de oplysninger, de har brug for i etableringsfasen, i stedet for at skulle shoppe rundt hos forskellige instanser.

? Hvis regeringen for alvor ønsker at følge målsætningen om at skabe bedre vilkår for nye virksomheder, er dette virkelig et sted, hvor der skal sættes ind, siger hun.

Et skridt fremad

Og det lader til, at politikerne har tænkt sig at gøre noget ved det. I de seneste uger er digitaliseringen af den offentlige forvaltning kommet øverst på den IT-politiske dagsorden, da både Videnskabsministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet har præsenteret ambitiøse planer for det offentliges overgang til digital forvaltning.

I denne uge var det Økonomi- og Erhvervsministeriets tur til at præsentere regeringens visioner for digitaliseringen af den offentlige sektor. Det skete i debatoplægget ?Mod nye digitale mål?, som Økonomi- og Erhvervsministeriet har skrevet sammen med Dansk Industri.

Debatoplægget er udarbejdet på grundlag af de første resultater fra en medlemsundersøgelse blandt 628 virksomheder i Dansk Industri, hvor medlemmerne er blevet bedt om at oplyse, hvad de forventer sig af digital forvaltning, og på hvilket IT-niveau virksomhederne befinder sig.

Virksomhedsportal

Undersøgelsen viser blandt andet, at virksomhederne ikke er meget for at bruge de digitale ydelser, som det offentlige allerede tilbyder over nettet.

? Virksomhederne kræver først og fremmest, at de sparer tid ved at benytte digital forvaltning. Endelig kræver virksomhederne, at de med digital forvaltning får én fælles indgang til det offentlige, siger økonomi-
og erhvervsminister Bendt Bendtsen.

Hele oplægget bærer præg af, at Økonomi- og Erhvervsministeriet præsenterer en virksomhedsportal til efteråret, virk.dk, der skal være virksomhedernes samlede indgang til offentlige netservices såsom skat- og momsindberetning.

Christina Hvid hilser virksomhedsportalen velkommen, men efterlyser samtidig flere konkrete tiltag for iværksætterne. Eksempelvis lavere skat og lavere offentlige gebyrer i virksomhedernes første leveår.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere