Dyrt at vinke farvel til 3G-licens

Der bliver smidt over en halv milliard kroner ud af vinduet, hvis to af de danske mobilselskaber, der har 3G-licenser, slår sig sammen og leverer den ene licens tilbage. Hvad der i givet fald skal ske med den overskydende licens, står endnu uklart.

Det bliver en dyr fornøjelse, hvis to af de fire selskaber, som har en dansk 3G-licens, slår sig sammen. Regningen til den danske stat kan de nemlig ikke løbe fra.

Der er for mange mobilselskaber med eget netværk på det danske marked, mener analytikere og branchen selv.

Tirsdag meddelte Orange, at hvis ikke selskabet i 2005 er blevet nummer et eller to på det danske marked, eller har en markedsandel på mindst 20 procent, skal der findes en dansk partner at slå sig sammen med.

Straks efter udtalte ledelserne i både Telia og Sonofon til Computerworld Online, at denne konsolidering er uundgåelig, og at de naturligvis vil være en del af den - dog uden at nævne dato eller betingelser.

En sammenlægning af to af de fire selskaber, der i 2001 opnåede danske 3G-licenser, vil imidlertid indebære en alvorlig økonomisk lussing.

Den ene licens kan nemlig ikke bare leveres tilbage til IT- og Telestyrelsen.

Hæfter for tre års betalinger

Hvis en licens leveres tilbage, hæfter selskabet fortsat for at betale tre års rater til staten, fremgår det af den bekendtgørelse, der i juni 2001 afstak kursen for 3G-auktionen.

Mobilselskaberne betaler dyrt for de 3G-licenser, der eksempelvis skal gøre tovejs-videotelefoni mulig.
Regnestykket ser således ud:

Straks efter auktionen i september 2001, betalte de fire vindere, TDC Mobil, Orange, Telia og Hi3G (der markedsfører sig under navnet 3), hver 237,5 millioner kroner, hvilket svarer til en fjerdedel af den samlede pris for en licens.

Resten af beløbet, godt 712 millioner kroner, betales over 10 år i lige store rater, og den første rate på 71 millioner kroner blev betalt i september sidste år.

De fire selskaber skal for at opfylde betingelserne stille en bankgaranti for, at de kan betale de næste tre års rater, altså 214 millioner kroner.

Hvis et selskab afleverer sin licens i dag, indløser IT- og Telestyrelsen bankgarantien for de næste tre års rater og putter den i statskassen.

På det tidspunkt har det giftelystne selskab dermed betalt over 522 millioner kroner for et dansk 3G-eventyr, der aldrig blev skudt i gang.

IT- og Telestyrelsen vil i den situation sidde tilbage med en ledig 3G-licens, men hvad der skal ske med den, ligger ikke fast.

Tiltroen til telemarkedet er dalet betragteligt, siden Danmark holdt sin auktion, og det er derfor yderst tvivlsomt, om et nyt selskab har lyst til at betale 950 millioner kroner for en ledig 3G-licens.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere