Virksomheder skal stressmåles

I England skal virksomhederne til at måle deres evne til at holde de ansatte fri for stress. Fantastisk initiativ, mener Prosa. Men kan det lade sig gøre i praksis?

Den engelske pendant til Arbejdstilsynet har fastlagt seks krav, som en virksomhed skal opfylde. Det skal sikre, at medarbejderne ikke kommer til at lide af stress.

Med måleresulaterne i hånden bliver det lettere for den ansatte at anlægge sag mod virksomheden, hvis man skulle gå hen og blive syg af stress.

Briterne er det mest arbejdende folkefærd i EU. Godt 61 procent af den britiske arbejdsstyrke mellem 30 og 39 år arbejder mere end 60 timer om ugen. I London er den gennemsnitlige overarbejdstid på omkring 12 timer om ugen, og i en undersøgelse sidste år ville dobbelt så mange hellere gå ned i arbejdstid end vinde den store gevinst i Lotto, skriver Berlingske Tidende.

Det britiske arbejdstilsyn, Health and Safety Executive, har opstillet seks krav til virksomhederne. Det skal give de ansatte en målestok, de kan bruges i forbindelse med sagsanlæg for stress. Kravene indebærer blandt andet, at mindst 85 procent af medarbejderne skal mene, at de kan håndtere deres arbejdsopgaver, at kolleger og overordnede støtter medarbejderen, og at der ikke forekommer mobning på arbejdspladsen.

Der måles også på, om medarbejderne føler, de har kontrol over tilrettelæggelsen af deres eget arbejde. Kravene er blevet testet på 24 firmaer og træder i kraft næste år.

Giv os objektive parametre

I Danmark er stressrelaterede arbejdsskader heller ikke almindelige i retssalen, men burde de danske arbejdsgivere også kunne straffes for at stresse medarbejderne?

- Stress er et af de alvorligste samfundsproblemer, fordi det påvirker så mange mennesker. I dag har vi et samfund, der er mere service- end industrisamfund. Derfor er de traditionelle arbejdsmiljøproblemer ikke længere udbredte. Stress er et hovedproblem, så det britiske initiativ lyder fantastisk. Lad os lave nogle objektive parametre at måle stress efter, siger Peter Ussing, forbundsformand i IT-fagforeningen Prosa.

Prosa, der organiserer omkring 11.000 ansatte i IT-branchen, mener, at der er behov for et tilsyn, hvor nogen udefra kan vise virksomhederne, at tingene kan gøres anderledes.

- Man kan faktisk godt lave IT uden at skulle være på overtid hele tiden. Det ligger i branchen, at man arbejder meget, men det er muligt at udvikle arbejdsforholdene i den anden retning. Det vil være genialt med et initiativ som det engelske, og jeg tror, det ville sænke stressniveauet. Som fagbevægelse arbejder vi for vores medlemmers interesser, og vi har i dag for få håndtag at gribe fat i. Det er uendeligt svært at få en arbejdsskadesag igennem, siger faglig sekretær i Prosa, Eva Birch Christensen.

Fra Christiansborg lyder meldingen, at initiativet umiddelbart ser interessant ud:

- Men i første omgang er det ikke en politisk diskussion. Det er først og fremmest arbejdsmarkedets parter, der skal blive enige om, hvorvidt det er muligt at lave en system, man kan måle stress efter. Men der er ingen tvivl om, at stress er et problem, som vi må tage meget alvorligt, siger Lars Barfoed, ordfører for de konservative i Arbejdsmarkedsudvalget.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere