Facebook analyserer sociale net

Facebook ved en masse om alle selvom de ikke bruger tjenesten. Invitationsmail fra Facebook afslører, at det sociale site er usædvanlig god til at finde ikke-medlemmers sociale netværk.

Det er en kendt sag at Facebook har temmelig mange informationer om sine medlemmer. Det er jo trods alt os selv, der fortæller Facebook alt om vores interesser, vores venner og kolleger. Men måske er det lidt mere overraskende, at Facebook også ved ganske meget om dig, selvom du ikke er medlem.

Hvis man ikke allerede har en Facebook-konto vil man typisk opleve at få sendt invitationsmails til Facebook fra vennerne. Det er jo helt normalt. Men det er straks mere mærkeligt, at disse mails indeholder lister med forslag til andre Facebook-medlemmer, som du måske kender. Hvordan kan Facebook vide noget om, hvem ens venner er, når man end ikke er medlem af Facebook?

Nu kunne man måske tro, at der blot er tale om venner af den person, der nu har sendt invitationsmailen. Men det er ikke tilfældet, skriver tyske heise online, der har kigget nærmere på en sådan invitationsmail fra Facebook. I det konkrete tilfælde undrede modtageren - som altså ikke var på Facebook - sig over, at han kendte stort set alle personerne på listen i invitationsmailen - men den person, der havde sendt invitationen, kendte ikke dem alle sammen.

Så hvordan kan Facebook vide så meget om, hvem der er dine venner, selvom man ikke er eller har været medlem af tjenesten? Er det et tilfælde eller er Facebook pludselig blevet alvidende?

Generelt må man sige at Facebook er meget, meget god til at samle og analysere informationer om internet-brugerne - både dem, der er medlem, og dem, der ikke er. Når du installerer Facebook-applikationen til iPhone, tilbyder den eksempelvis at overføre alle kontakter på mobilen til Facebook. Så har tjenesten straks en hel kontaktliste med navne, numre og mailadresser. Og når man opretter en ny Facebook-konto tilbyder tjenesten at gennemsøge indbakken for at finde venner. Endnu et læs data til det sociale netværk.

Det kunne også tænkes, at Facebook f.eks. gemmer oplysninger om de personer, som brugerne har søgt efter, men ikke fundet på netværket, og bruger disse data til at generere nye vennelister. Eller at Facebook forsøger at matche brugere, der deler den samme hjemby, skole eller arbejdsgiver.

Så er det heldigt, at der findes en lettere skjult  funktion på Facebook, hvor man kan bede om at få slettet alle de kontakter der er importeret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere