Staten hjælper Symbion

Videnskabsministeriet anbefaler Folketingets finansudvalg, at Symbion venter ti år med at betale et rente- og afdragsfrit statslån tilbage, da forskerparkens økonomi er hårdt presset.

Den københavnske forskerpark Symbion har succes med at hjælpe nye danske it- og biotekvirksomheder i den hårde etableringsfase, men har svært ved at få innovationsmiljøets samlede økonomi til at hænge sammen.

Derfor anbefaler både Videnskabs- og Finansministeriet, at Symbion får lov til at vente til 2013 med at betale et rente- og afdragsfrit statslån på 4,7 millioner kroner fra 1993 tilbage.

Symbion skulle ellers begynde at betale af på lånet i år.

Videnskabsministeriets økonomiske håndsrækning er en del af Symbions samlede økonomiske genopretningsplan, der skal sikre, at forskerparken også fremover hjælper it- og biotekiværksættere i gang.

Symbions administrerende direktør, Christina Hvid, mener ikke, at man kan tale om økonomisk krise i forskerparken, der holder til på Østerbro i København, men snarere om at handle, inden der opstår problemer.

? Flere af vores gamle lån forfalder i år. Det giver os problemer på længere sigt med likviditeten, hvis vi ikke handler nu, siger direktøren.

Symbion

Symbion A/S, der har Symbion Fonden og virksomheder som Nordea, LD, Danske Bank, Magistrenes Pensionskasse og en række universiteter som aktionærer, er en forskerpark, der primært har til formål at udleje lokaler til nystartede, højteknologiske virksomheder inden for it og biotek.

Hjemfaldspligt

Hjemfaldspligt ? eller tilbagekøbsret ? er en særlig skat, som Københavns Kommune har lagt på mange af de byggegrunde, kommunen har solgt siden 1906. Opkrævningsbetingelserne giver kommunen ret til at købe en grund tilbage for samme beløb i kroner og øre, som den oprindelig blev solgt til. På den måde kan kommunen beslaglægge hele den prisstigning, der er sket på ejendommen gennem tiden.


Ud over statslånet på 4,7 millioner kroner skal Symbion betale et afdragsfrit realkreditlån på over 25 millioner kroner tilbage i år. Derudover har Symbion forpligtet sig til at skyde 25 millioner kroner i ventureselskabet Symbion Capital. Penge, som Symbion ikke havde og derfor har lånt.

Negativ lånespiral

Den negative lånespiral forsøger Symbion at komme ud af ved at sætte en økonomisk redningsplan i værk. Planen indebærer, ud over udsættelsen af tilbagebetalingen af statslånet på 4,7 millioner kroner, at Symbion optager et nyt lån på over 31 millioner kroner til omlægning af eksisterende lån og forpligtelser.

Herudover forhandler Symbion med Københavns kommune om en hjemfaldspligt, som Københavns kommune har over Symbions lokaler.

Et nyt lån vil give forskerparken tid til at få rettet økonomien op. Beslutter Københavns kommune at lade hjemfaldspligten på Symbions ejendom bortfalde, får virksomheden mulighed for låneomlægning og afskrivninger på Symbions lokaler. Det skal give Symbion tid til at koncentrere sig om kerneforretningen ? at udvikle fremtidens vækst-virksomheder.

Tror på fremtiden

Symbions økonomi afhænger hovedsageligt af, hvor mange lokaler selskabet lejer ud til nystartede it- og biotekvirksomheder.

? Vi har selvfølgelig været ramt af de negative konjunkturer fra it-branchen, men iværksætterånden trives i bedste velgående herude ? alene i år er ti nye virksomheder flyttet ind. For biotekbranchen ser det i øjeblikket meget værre ud, da det er ekstremt vanskeligt for virksomhederne af finde risikovillig kapital, siger Christina Hvid.

Direktøren kan dog glæde sig over, at en undersøgelse, foretaget blandt forskerparkens 72 højteknologiske iværksættervirksomheder, viser, at antallet af risikovillige investorer er steget betydeligt sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse, der blev gennemført for to år siden i forskerparken.

I dag er det lykkedes virksomhederne i Symbion at tiltrække eksterne investorer til 40 procent af virksomhederne, og 44 procent regner med at få tilført ny kapital i løbet af 2003.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere