Danske forskere tvivler på museskader

Smerter efter brug af computer-mus er ikke farlige og går hurtigt over, viser forskningsprojekt, som er omtalt i et amerikansk lægefagligt tidsskrift. Men det er endnu for tidligt helt at afvise museskader, mener den danske forskergruppe.

Muligheden for at få erstatning for museskader blev endnu mindre, da en dansk forskergruppe onsdag offentliggjorde sine seneste forskningsresultater i det amerikanske tidsskrift Journal of the American Medical Association.

Forskergruppen har afsluttet en del af det arbejde, som Arbejdsskadestyrelsen og ankeinstansen, Den Sociale Ankestyrelse, vil bruge til at bedømme, om museskader kan betegnes som arbejdsskader herhjemme.

Resultaterne er baseret på en undersøgelse af 5000 medlemmer af Teknisk Landsforbund og har foreløbig koncentreret sig om én type museskade, Carpal Tunnel Syndrome.

Disse skader er ikke farlige og går hurtigt over, viser undersøgelsen.

- Det er for tidligt helt at afvise, at computermus kan give skader, understreger overlæge Johan Hviid Andersen, Herning Centralsygehus, der har stået i spidsen for undersøgelsen.

Farvel til millionerstatning

I USA raser debatten om museskader endnu mere end herhjemme, og offentliggørelsen af artiklen i tidsskrift fik omgående de store amerikanske tv-stationer og aviser til at kontakte Johan Hviid Andersen.

- Artiklen var godt nyt for nogen, og mindre godt nyt for andre, bemærker han.

Hvis ikke museskader kan anerkendes som arbejdsskader, må flere amerikanere vinke farvel til forhåbningerne om millionerstatninger fra deres arbejdsgivere.

Johan Hviid Andersen anbefaler under alle omstændigheder meget intensive computer-brugere, der arbejder ved skærmen i mindst 20-25 timer om ugen, om at passe på sig selv ved blandt andet at holde mange små pauser i løbet af arbejdsdagen.

Den endelig forskningsrapport, der afdækker konsekvensen af andre typer museskader, venter overlægen at have klar til oktober.

Relevant link:

Råd om forebyggelse af museskader




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere