Skat kontrollerer ikke Getmore-opskrivninger

Skattevæsenet vil ikke kontrollere, om der er realiteter bag værdiopskrivninger, som kan udløse millioner i skatterabat.

Skattemyndighederne har ingen planer om særlig kontrol af selskaber, som opskriver deres værdier for at slippe billigere i fremtidig udbyttebeskatning.

Spørgsmålet er blevet relevant efter at CRN har afsløret, at to holdingsselskaber, SHU Holding Aps og ASI Holding Aps, som står bag onlineforhandlerne Getmore og Multimedia World har opskrevet værdien af de to datterselskaber med 65 millioner kroner.

Holdingselskabernes revisor Jørgen Kristiansen, fra firmaet Profil Revision, har tidligere over for CRN erkendt, at opskrivningerne er sket for at udnytte en smutvej i skattelovgivningen, så ejerne af SHU og ASI kan slippe med lavere skat på gevinsten ved et eventuelt salg af Getmore og Multimedia World.

»Opskrivningerne af værdierne i SHU og ASI har til formål at nedsætte skattebetalingen ved udbytte efter et salg,« sagde Jørgen Kristiansen til CRN i sidste uge.

I de seneste årsregnskaber for SHU og ASI har Jørgen Kristiansen dog taget forbehold for værdiopskrivningerne, men over for CRN fastholder han, at opskrivningerne er sket på baggrund af et købstilbud på Getmore på 80 millioner kroner. Han vil dog ikke give nærmere detaljer om, hvem der står bag købstilbuddet eller de aktiver, der ligger i Getmore og Multimediaworld.

Det er ifølge en række skatte- og regnskabkyndige meget usædvanligt, at en revisor på denne måde udtaler sig om detaljer i en klients regnskaber. Endnu mere usædvanligt er det, at en revisor forsvarer et konkret punkt i et regnskab, som han selv har taget forbehold overfor.

Hos skattemyndighederne udtaler man sig principielt ikke om konkrete sager, men ifølge kontorchef Niels Andersen fra Center for store virksomheder har SKAT ingen planer om at kontrollere realiteterne bag opskrivninger som dem, der er foretaget i SHU og ASI. Det skyldes ifølge Niels Andersen, at det er Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som har ansvaret for at godkende indsendte årsregnskaber.

»Den reelle påtalemyndighed i denne type sager er Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Vi kan fra SKATs side ikke pålægge dem at gøre hverken det ene eller det andet. Det er, hvad jeg kan sige om det,« lyder det fra kontorchef Niels Andersen.

Allerede i sidste uge forudsagde skatteeksperten Christen Amby, at Skat ville vende det blinde øje til og godkende værdiopskrivninger med henvisning til at godkendelse af årsregnskaber formelt ligger hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Her siger chefkonsulent Jan Nilsen, at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kun foretager en stikprøvekontrol af årsregnskaber.

»Hvis vi støder på den type opskrivninger, og der er et revisorforbehold, så har vi mulighed for at kræve, at selskabet skal rette i regnskabet,« siger Jan Nilsen.

I forbindelse med nedsættelsen af selskabsskatten fra 28 til 25 procent fra i år hævede Folketinget nemlig samtidig skattesatsen for udbyttebeskatning fra 43 til 45 procent. Men samtidig åbnede politikerne for at overføre værdien af datterselskaber til en såkaldt overgangsaldo, så en fremtidig udbetaling af udbytte svarende til de opskrevne værdier fortsat kun skal beskattes med de 43 procent. Dermed sparer man to procent i udbytteskat, som i tilfælde af et salg til 80 millioner kroner ville spare ejerne af Getmore og Multimediaworld for 1,6 millioner kroner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ejeren af SHU Holding Aps, Sagib Hussain. Ejeren af ASI Holding Aps, Asif Mahmood, henviser til revisor Jørgen Kristiansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere