Cybercity udbyder internetadgang via fiber

Cybercity og elselskabet NESA samarbejder om at udbyde super-bredbånd via optiske fiberkabler til 500 husstande i Gentofte. I løbet af ti år skal dækningsområdet udvides til 200.000 husstande, og NESA vil lukke tre-fire internetudbydere ind i varmen.

Cybercity bliver det andet selskab herhjemme, der kan tilbyde internetadgang på et fiberoptisk kommunikationsnet i Gentofte.

Netværket opbygges af elselskabet NESA, og foreløbig er der indgået aftaler med to internetudbydere, Cybercity og Dansk Bredbånd, der skal tage sig af kunderne.

Indtil videre er der tale om et pilotprojekt, hvor NESA er i færd med at finde 500 husstande og virksomheder i en del af Gentofte, der vil være med i forsøget og få stillet en bredbåndsforbindelse gratis til rådighed.

Hastigheden bliver 10 megabit per sekund eller fem gange så meget som de hurtigste ADSL-forbindelser i dag.

Teknisk er der næsten ingen begrænsning på kapaciteten i NESA's bredbåndsnet, og NESA vil senere udbyde båndbredder på op til 100 Mbit/s. Det åbner mulighed for at downloade tv-programmer i topkvalitet.

- Aftalen giver os mulighed for at få en række erfaringer med at levere internet via fiberoptiske kabler. Vi får desuden testet, hvordan fremtidige samarbejder om at levere internet til kunderne via andre kanaler end telefonstik og kobberkabler kan skrues sammen, siger Henrik Clausen, direktør for Cybercity.

Lars Lorensen, teknisk direktør i NESA.
Foto: NESA.
Flere udbydere på vej
NESA ønsker at etablere et operatør-uafhængigt netværk, hvor Dansk Bredbånd og Cybercity blot er de første, der kan udbyde superbredbånd til kunderne.

- Det er meget magtpåliggende for os at have flere aftaler. Vi har snakket med alle de udbydere, der vil tale med os, og vi har nu gang i forhandlingerne, siger teknisk direktør Lars Lorensen, NESA.

Han forventer, at der - når pilotprojektet er afsluttet - vil være tilsluttet 3-4 internetudbydere.

Dansk Bredbånd tilbyder i forvejen video-on-demand, hvor kunderne kan hente film på nettet, når det passer dem. Lars Lorensen håber på en aftale med en udbyder, der er endnu stærkere på tv-siden, så bredbåndsnettet kan erstatte behovet for kabel-tv og parabol-antenner.

Rør i jorden

Pilotprojektet i Gentofte kommer af, at NESA inden for de næste 10 år skal udskifte sine nuværende luftledninger med kabler i jorden. Når veje og fortove alligevel skal graves op, lægger NESA rør i jorden, som der sidenhen kan skydes optiske fiberkabler igennem ud til hver enkelt husstand.

Det koster omkring 15.000 kroner per husstand at lægge optiske fiberkabler ind, og pilotprojektet skal vise, hvordan finansieringen skal finde sted.

Området med de 500 pilot-husstande og -virksomheder fik lagt de særlige kabler i jorden sidste år, da NESA alligevel havde vejene gravet op.

Selskabet har investeret fem millioner kroner på pilotprojektet, hvor Ericsson har leveret den passive del af netværket. IBM og det svenske niche-firma Packet Front står for at programmere netværket, så flere internetudbydere kan deles om den samme hardware.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere