Hårde domme for at sende Nigeria-breve

Mange er hoppet i fælden og har betalt store beløb til seks mænd fra Nigeria og Benin, der har udsendt millioner af e-mails, faxer og breve under påskud af at behøve hjælp til at føre penge ud af Afrika. Nu er mændene blevet dømt ved en hollandsk domstol.

De fleste aktive e-mail-brugere har prøvet at modtage et tilbud om milliongevinster, hvis man hjælper med at føre penge ud af visse afrikanske lande.

Tilbudet er det rene fup, og nogle er bagmændene er nu fundet og idømt lange fængselsstraffe.

En hollandsk domstol har idømt seks mænd fra Nigeria og Benin fængsel i mellem 301 dage og 4,5 år for at have udsendt de såkaldte Nigeria-breve.

Desuden skal to af mændene, herunder gruppens leder, hver betale 1,5 millioner kroner tilbage til et af deres ofre.

Nigeria-brevene er udsendt i milliontal fra gruppens base i Amsterdam siden starten af 1980'erne, enten per brev eller telefax, og inden for de senere år har bedragerne taget internet i brug.

Brevene opfordrer modtagerne til at indbetale et beløb, der skal gøre det muligt at overføre store pengesummer ud af afrikanske diktaturer. Der findes dog flere varianter af brevene.

Som tak for hjælpen tilbyder bedragerne en præmie på mellem 10 og 25 procent af formuen.

De fleste modtagere kan umiddelbart gennemskue miseren, mens nogle lader sig friste af de gode tilbud.

Betalte millioner

En russisk mand blev lokket til at betale tusindvis af kroner efter at have fået at vide, at han havde vundet i et lotteri på nettet.

Først betalte han en "overgangsafgift", dernæst for en "anti-narkotika-erklæring". Ofret blev først klar over, at han var blevet fuppet, da han blev bedt om at betale 225.000 kroner for en obligatorisk "anti-terrorisme-erklæring".

Et andet offer var en schweizisk professor, der betalte bedragerne over tre millioner kroner i troen på, at han som tak ville modtage 57 millioner kroner for at hjælpe med at hvidvaske penge.

Professoren betalte blandt andet de kemikalier, som ifølge bedragerne skulle bruges til at rense pengesedlerne.

Toppen af isbjerget

Siden har den schweiziske professor hjulpet hollandsk politi med at lokke fem af bedragerne til en banegård i Amsterdam, hvor de blev arresteret sidste sommer. Den sjette mand blev anholdt få måneder senere.

De seks mænd nægtede sig skyldige, men kunne omvendt ikke bortforklare, at der lå masser af Nigeria-breve på deres computere samt navnene på deres ofre.

Ingen ved, hvor mange millioner kroner de seks mænd har skaffet til veje gennem brevene. 20 personer har anmeldt sager til hollandsk politi, som dog er overbevist om, at det kun er toppen af isbjerget.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere