Massiv stigning i momskarruseller

Der er kommet fuld fart på de engelske momskarruseller med mobiltelefoner og it-udstyr. Flere og flere danske firmaer rider med på karrusellerne, siger Skat.

Momssvindel er ved blive en folkesport i England. Landets eksport af varer, som har været gennem en momskarrusel, voksede med næsten 50 procent i årets andet kvartal, oplyser Office for National Statistics.

Herhjemme siger koordinator i Skats svindelkontor, Reino Nielsen, at man tydeligt kan mærke den øgede aktivitet i England. Britiske svindlere handler nemlig ofte med danske selskaber.
»Der har ikke været større tab på karrusel-svindel herhjemme, men vi har registreret, at omsætningen i forbindelse med karruseller er stigende. Vi kan også se, at der er kommet flere nye broker-firmaer til, som handler med karruselvarer som CPU'er og mobiltelefoner,« siger han.

Momskarruseller udnytter, at der at skal refunderes moms ved handel mellem forskellige EU-lande. Bagmændene scorer en million-fortjeneste ved at lade et såkaldt skraldespandsselskab gå konkurs med en hurtigt oparbejdet momsgæld.

Danske skraldespandselskaber har der stort set ikke været nogen af siden Skat og bagmandspolitiet sidste år iværksatte »operation gul feber« og tre personer blev anholdt som led i efterforskningen af en international momskarrusel, der lænsede den danske stat for 27 millioner kroner. Denne sag er stadig under efterforskning, erfarer CRN.

Til gengæld har der ifølge Reino Nielsen været livlig dansk deltagelse i momskarruseller, der placerer skraldespandsselskabet i andre EU-lande, først og fremmest England. Det er der en god forklaring på:

»Den store stigningen momskarrusel-trafikken er en naturlig konsekvens af, at de engelske myndigheder tabte en Bondhouse-sagen ved EF-Domstolen,« siger Reino Nielsen. Han henviser til en dom fra foråret, hvor de engelske myndigheder ikke fik lov at gennemføre et skatteteknisk indgreb, der kunne have dæmmet op for karrusellerne.

Herhjemme fik skattemyndighederne med virkning fra 1. juli lov til at jagte momssvindlere ved hjælp af princippet om solidarisk hæftelse. Hvis et firma er mistænkt for momssvindel, kan Skat med en såkaldt notifikation bede det ophøre med et bestemt handelsmønster. Hvis ikke notifikationen følges kan selskabet blive gjort medansvarlig for de tab, som momskarrusellen måtte påføre Staten. Inden til videre har Skat ikke benyttet sig af den nye lov eller udstedt notifikationer til danske selskaber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere