Dataskandale ryster tyske myndigheder

En dataskandale af hidtil uset omfang har rystet de tyske myndigheder. Millioner af bankkunders kontodata flyder rundt på nettet.

I løbet af få timer kunne en testkøber fra den tyske forbrugerstyrelse erhverve cd'er og dvd'er med bankkonto-data fra fire millioner personer over nettet. Det er blot den seneste udvikling i en dataskandale af hidtil uset omfang i Tyskland. Sagen startede i sidste uge, hvor Verbraucherzentrale Schleswig-Holstein modtog en cd med 17.000 datasæt fra en anonym medarbejder i et tysk call-center.

Og der er angiveligt kun tale om toppen af isbjerget. De mange datasæt stammer angiveligt fra det tyske klasselotteri og er stjålet af en medarbejder, som i mellemtiden har meldt sig selv til politiet. Men der er også tale om data fra mobiltelefon-kontrakter, kunde- og rabatkort-systemer, online-webformularer og trojaner-inficerede computere.

Selv et datterselskab af den tyske mediegigant Bertelsmann er tilsyneladende involveret i handlen med stjålne kontodata. Ifølge forbrugermyndighederne er der opstået en hel underskov af call-centre- og lotteriselskaber, som har købt de stjålne kundedata og brugt oplysningerne til at ringe til folk med tilbud om forskellige former for pengespil, lodtrækninger og lignende.

Og selvom de potentielle kunder har sagt nej til tilbuddet, har lotteriselskaberne alligevel trukket pengene fra deres konto.

Sagen er usædvanlig, dels fordi der er tale om systematisk og meget omfattende handel med følsomme persondata - det tyske klasselotteri har angiveligt brugt et eksternt call-center, der har sjusket med sikkerheden - og dels fordi oplysningerne ikke er misbrugt af kriminelle bander, men er landet hos lyssky selskaber der opererer i en juridisk gråzone.

Tyske politikere opfordrer nu til en lovændring, som udtrykkeligt forbyder enhver form for videresalg af kundedata. Samtidig opfordres bankerne til at indføre et »early-warning-system«, der kan opdage hvis penge trækkes på kundernes konti uden deres samtykke.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere