Artikel top billede

(Foto: EUROPEAN UNION / Zucchi Enzo)

EU mistænker Telegram for at fuske med brugertal

En undersøgelse skal klarlægge om den kontroversielle app Telegram har oplyst for lave brugertal, og dermed har undgået at blive omfattet EU’s Digital Service Act.

I øjeblikket undersøger EU, om appen Telegram, hvis topchef blev anholdt i Paris i sidste weekend, har svindlet med brugertallene.

Ifølge Financial Times mistænkes appen for at have oplyst for lave brugertal i et forsøg på at undgå at blive omfattet af EU’s Digital Service Act, hvor platforme med 45 millioner aktive månedlige brugere i EU bliver underkastet streng regulering.

Hvis det viser sig, at selskabet har oplyst forkerte brugertal, vil det i sig selv være et brud på EU’s Digital Service Act.

Har ikke oplyst nye tal

Ifølge Financial Times oplyste Telegram i februar, at selskabet har 41 millioner månedlige brugere i EU.

Selskabet skulle have oplyst et opdateret tal denne måned, men har ikke gjort det. I stedet oplyser Telegram blot, at appen stadig har signifikant færre brugere end grænsen på 45 millioner.

Kilder i EU oplyser til Financial Times, at det anses som meget sandsynligt, at en undersøgelse vil vise, at Telegrams reelle brugertal er over 45 millioner.

“Vi har en metode, hvor vi bruger vores egne systemer og beregninger til at bestemme, hvor præcise brugerdataene er,” siger Thomas Regnier, talsmand for det digitale område i EU-kommissionen, til Financial Times og fortsætter:

“Vurderer vi, at de ikke har opgivet retvisende brugerdata, kan vi egenhændigt vælge at give dem status som en meget stor platform.”

Telegrams stifter og topchef Pavel Durov blev anholdt lørdag aften i Paris, da han landede i et privatfly fra Aserbajdsjan.

Onsdag blev han løsladt under opsyn med kaution på fem millioner euro. Han har forbud mod at forlade Frankrig og skal samtidig møde ind på en politistation to gange om ugen.