Mobilselskaber går glip af milliard-besparelser

De danske mobilselskaber har forspildt chancen for at spare milliarder af kroner på at arbejde sammen om at bygge den kommende generations mobilnetværk, UMTS. Trods en fremstrakt hånd fra Helge Sander kunne mobilselskaberne ikke blive enige om noget helst.

Der bliver intet samarbejde om at bygge UMTS-netværk, også kaldet 3G, i Danmark, og det er mobilselskabernes egen skyld.

De kunne ellers spare milliarder af kroner på at bygge dele af netværkene sammen, men splid mellem selskaberne gør, at de har forspildt chancen.

I andre lande, blandt andet Sverige, arbejder mobilselskaberne ellers sammen om at udbygge deres nye netværk. Det sker for at spare milliardbeløb på sendeudstyret. EU opfordrer også til samarbejde.

Fremstrakt minister-hånd

Herhjemme er det som udgangspunkt ikke tilladt for de fire selskaber med UMTS-licens, Orange, Telia, "3" (tidligere Hi3G) og TDC, at arbejde sammen om den største del af netværket, som de er forpligtede til at udbygge.

Det har tidligere affødt skarp kritik fra både brancheorganisationer og selskaberne selv. Kritikken har videnskabsminister Helge Sander (V) taget til sig. Han kom derfor sidste år med en fremstrakt hånd til selskaberne.

Helge Sander gav intet løfte om at tillade deling af netværk. Han lod derimod mundtligt forstå, at han var interesseret i at vide, hvis mobilselskaberne ønskede nogle af betingelserne for UMTS i Danmark ændret.

Det var underforstået, at han ville kigge seriøst på det, hvis mobilselskaberne fremsatte ønske om at ændre betingelserne, og deling af netværk var den mest oplagte ændring.

Det førte til, at mobilselskaberne i efteråret satte sig sammen i en gruppe under IT-Brancheforeningen for at drøfte et fælles brev til ministeren. Det kom der bare ikke noget ud af.

Tværtimod måtte lederen af møderækken, vicedirektør Jane Eis Larsen fra IT-Brancheforeningen, til slut konstatere, at mobilselskaberne ikke kunne blive enige om noget som helst. Derfor undlod foreningen helt at sende et brev til Helge Sander.

Orange: Vi ville helst selv
Oranges repræsentant i arbejdsgruppen under IT-Brancheforeningen, Elin Nolsøe Stenberg, lægger ikke skjul på, at Orange trods sine økonomiske problemer ikke ønskede at samarbejde om at bygge netværk i Danmark.

- Vi ville helst bygge netværket selv, også selv om det ikke er billigt. Men det kan være, at vi ville se anderledes på det i dag, siger hun.

Dermed henviser hun til, at Orange siden møderækken i efteråret har været gennem en fyringsrunde herhjemme.

Også de selskaber, som ikke har en UMTS-licens, var inviteret med til møderne i IT-Brancheforeningen, fordi de også skal være med til at sikre konkurrencen.

Ifølge koncerndirektør Allan Koch, Sonofon, kunne UMTS-selskaberne ikke blive enige, fordi de havde helt forskellige interesser, og alle plejede særinteresser under møderne.

Omvendt siger Elin Nolsøe Steenberg, at selskaberne uden en UMTS-licens var mest interesserede i at få et samarbejde op at stå.

Telia og "3" interesserede i samarbejde

Andre kilder, som Computerworld Online har talt med, siger, at særligt TDC var interesseret i at bygge sit eget netværk og ikke ønskede samarbejde. TDC's vicedirektør Jens Hauge, som deltog i møderne, ønsker ikke at kommentere drøftelserne.

Han vil heller ikke sige, om TDC er interesseret i at bygge UMTS-netværk sammen med andre selskaber.

Derimod fastslår Telia Mobiles administrerende direktør, Jesper Brøchner, at der stadig er interesse for milliardbesparelserne ved at bygge netværk sammen.

- Vi kan konstatere, at det desværre ikke lykkedes operatørerne at blive enige om en fælles anbefaling til de ansvarlige myndigheder. Telia er imidlertid fortsat positiv over for mulighederne for at kunne etablere netværksdeling - hvis mulighederne byder sig, siger han.

Også administrerende direktør Christian Jørgensen, "3", har interessen for milliardbesparelserne ved at bygge netværk med konkurrenterne intakt.

- Men vi har fået licensen, så vi kan få en forretning til at løbe rundt, hvis vi bygger netværket alene, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere