Artikel top billede

Forbudt at jailbreake iPhone i Danmark

Det er i strid med Apples licens og dermed dansk lovgivning, at jailbreake iPhone ved at ændre i softwaren. Det vurderer en jurist med speciale i it-ret.

Det er i strid med Apples licens - som dansk lovgivning beskytter - hvis du jailbreaker din iPhone ved at ændre i softwaren. Det vurderer en jurist med speciale i it-ret over for CRNs søstermedie, ComON.

De amerikanske myndigheder har ellers for nyligt lavet en undtagelse til den amerikanske ophavsretslovgivning, der nu som udgangspunkt tillader at slippe sine iPhone fri, så ejeren kan hente applikationer uden om æblefirmaets officielle App Store i iTunes.

Når Apple har valgt at holde nogle applikationer væk fra deres populære mobiler, kan der være flere årsager. For det første kan det være for at holde skadelig software væk fra mobilen. Det øger kundernes tilfredshed, hvis alle programmer virker normalt. Samtidig undgår Apple, at ulykkelige iPhone-ejere henvender sig til Apple for at få dem til at reparere hackede eller ødelagte mobiler – så sparer Apple teknikere væk.

På den anden side kan Apples krav være et udtryk for, at firmaet ønsker at bevare et monopol og moralisere ved at holde eksempelvis porno og nøgenhed ude af deres iPhones.

Risikerer bod
Ikke desto mindre risikerer danskere at lægge sig ud med dansk ret, hvis de låser deres iPhone op, fortæller en jurist til ComON.

I brugerlicensen, der følger med i en folder i boksen til Apples iPhone 4, står der, at det ikke er tilladt at modificere i den medfølgende programsoftware. Dét krav har Apple ret til at stille, vurderer advokat Per Mejer, der desuden er bestyrelsesmedlem hos sammenslutningen Danske IT-advokater.

”Jeg ville ikke turde gøre det,” siger Per Mejer om jailbreaking.

Han fortæller, at den danske ophavsretslov giver Apple mulighed for at stille krav til, hvordan kunden kan bruge den medfølgende software.

Når kunden køber mobilen, bør han læse licensen, og hvis kravene så virker urimelige, kan kunden efter dansk ret returnere varen og kræve pengene tilbage, siger han.

”Man får en brugsret, men ikke en ret til at ændre eller videreprogrammere,” forklarer Per Mejer.

Han understreger, at det er hans vurdering som jurist, og at det ikke er klokkeklart, eftersom sagen ikke har været behandlet hos en dansk domstol eller været ført til Højesteret.

Ændring eller tilføjelse?
En anden dansk it-jurist, professor Henrik Udsen fra Københavns Universitet, har ikke tiltrækkelig kendskab til den tekniske proces bag jailbreak-metoden til at vurdere, om det nye jailbreak til iPhone 4, strider mod dansk ret. Ifølge ham kan det afhænge af, om der bliver ændret i den eksisterende software eller tilføjet en ny stump kode – et nyt program så at sige – for at få mobilen til at virke sammen med nye programmer.

”I ophavsretten er der en forskel på, om der sker ændring af programmet, eller om det er en tilføjelse til et program. En tilføjelse, altså en ny programstump, der virker sammen med et andet program, men ikke ændrer på programmet, vil ikke indebære en ophavsretskrænkelse,” vurderer siger Henrik Udsen.

Tidligere jailbreaks til iPhones og iPods har ændret i Apples software, men ComON har ikke kunnet finde ud af, hvad den nyeste iPhone 4 jailbreak ændrer eller tilføjer. En it-sikkerhedsekspert fra det finske firma F-Secure – som har undersøgt hullet som den nye jailbreak udnytter til at hacke softwaren - mener dog, at det er en modificering.

”Jeg tror ikke på, at det tilføjer noget som helst. Det fjerner beskyttelsen,” vurderer Sean Sullivan fra F-Secure over for ComON.

Bøde og erstatning
Det helt store spørgsmål er naturligvis, om danskere kan få fingrene i klemme ved at jailbreake – udover at miste garantien, som ComON tidligere har beskrevet.

Svaret er i teorien ja, siger Per Mejer, som dog vurderer, at firmaer som Apple generelt går efter de store fisk, som tjener penge på at omgå softwarelicenser.

”Det vil muligvis kunne give en bødestraf,” forklarer Per Mejer.

Derudover vil Apple ved at lave en civil påtale ved en dansk byret sandsynligvis kunne få en jailbreaker idømt en godtgørelse. Den ville være opgjort efter, hvor meget Apple har mistet, og hvad licensbryderen har tjent ved overtrædelsen af licensen. Derudover kan jailbreakeren efter dansk lov få pålagt at betale en del af Apples udgifter til at føre kontrol med overtrædelser af firmaets licenser. I grelle tilfælde kan dansk lov også give fængselsstraf for overtrædelser af Ophavsretsloven.

Når jailbreak øjensynligt er i strid med dansk ret, betyder det ikke, at al ændring af en software er ulovlig. Ophavsretslovens paragraf 36 og 37 giver mulighed for at ændre i en koden, så den virker efter hensigten, og så softwaren kan arbejde sammen med andre programmer. I sidste ende giver lovens paragraf to - og aftaleretten - dog mulighed for, at udbyderen kan opstille nogle betingelser for brugen af softwaren; i tilfældet med Apple, at man ikke må ”modificere” koden.

”Hvis man aftaler noget, så må man overholde det. Hvis der står i betingelserne, at man ikke må ændre i softwaren, så må man ikke det,” siger Per Mejer.

Grænser for vilkår
En anden it-jurist, advokat Kasper Heine fra Bender von Haller Dragsted, er enig i, at danskere som udgangspunkt gyldigt har tiltrådt Apples licensbetingelser, hvis kunden er gjort bekendt med vilkårene. Han påpeger dog, at der er grænser for, hvilke betingelser Apple kan hive ned over hovedet på deres kunder, herunder at vilkårene ikke må stride med ufravigelig lovgivning.

Eksempelvis skal vilkårene være i overensstemmelse med den konkurrenceretlige regulering, og Apple kan heller ikke forbyde brugerne at kigge på softwarekoden for at finde ud af, hvordan man får softwaren til at fungere sammen med et andet program.
Kasper Heine understreger, at han ikke vil vurdere, hvorvidt Apples licensvilkår er i tråd med dansk lovgivning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere