Ny forskning - Computeren gør dig dummere

Svensk forskning viser, at mennesker har lettere ved at tilegne sig viden, hvis de læser tekst på papir frem for tekst på en computerskærm.

Et svensk forskningsprojekt viser, at mennesker har meget lettere ved at forstå tekst på papir frem for tekst, der står på en computerskærm. Når man sidder ved computeren er der nemlig alt for mange ting, som distraherer.

Det får psykologen Erik Wästlund til at konkludere, at mennesker bliver en anelse dummere, når de sidder foran computeren.

Den konklusion bygger han på et forsøg, hvor en række personer skulle besvare en læs-og-forstå-opgave. De personer, der havde fået opgaven på papir, opnåede bedre resultater end de personer, der havde fået opgaven på en computer.

"Hver gang man bliver nødt til at scrolle teksten og efterfølgende finde det sted, som man var kommet til, eller hver gang man bliver forstyrret af andre funktioner på computeren stiller det store krav til læsere," siger Erik Wästlund.

Forskeren mener altså, at man bruger for mange kræfter på at tænke på alt andet end selve opgaven. på den måde går en masse hjernekapacitet til spilde, og den spildte kapacitet kunne man have brugt til at forbedre læseforståelsen.

Erik Wästlunds afhandling hedder: "Experimental studies of human-computer interaction".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere