Bevist: Kun TDC kan tjene på ADSL

Nu siger Konkurrencestyrelsen det, som alle TDC's konkurrenter har hævdet i årevis: Det er umuligt at tjene penge på de billigste ADSL-opkoblinger for alle andre end TDC selv. Det er der bare ikke noget ulovligt i, mener styrelsen, og det får konkurrenterne til at konkludere, at den danske teleliberalisering har spillet fallit.

TDC har ikke dumpet priserne på ADSL for at presse konkurrenterne væk fra markedet. Sådan lyder den foreløbige og endnu ikke offentliggjorte konklusion på en undersøgelse fra Konkurrencestyrelsen.

Styrelsen har kigget TDC's ADSL-priser efter i sømmene og konstaterer, at de ikke er lavere end TDC's egne omkostninger. Derfor er der heller ikke tale om dumping, fastslår Konkurrencestyrelsen.

På den anden side er det kun TDC selv, som kan tjene penge med de nuværende ADSL-priser.

"Sammenligningerne viser, at TDC har visse stordriftsfordele (economies of scale), og desuden kan opnå omkostningsbesparelser gennem sin position som udbyder af mange andre teleydelser (economies of scope). Konkurrenterne har ikke tilsvarende muligheder," skriver Konkurrencestyrelsen i sin foreløbige indstilling til IT- & Telestyrelsen i sagen. Indstillingen er nu sendt i høring i teleselskaberne.

"Konkurrenter befinder sig derfor i en situation, hvor forskellen mellem engros-priserne og TDC's slutbrugerpriser næppe kan forventes at give omkostningsdækning, selv om TDC ikke sætter slutbrugerpriserne under de gennemsnitlige totale omkostninger," fortsætter styrelsen.

Marked ikke frit

- Det betyder, at vi ikke har et frit marked for ADSL-linier i Danmark, fremhæver direktør Torben Rune fra telekonsulentfirmaet Netplan.

- Samtidig siger Konkurrencestyrelsen, at de teleselskaber, som udbyder bredbånd, ikke kan regne indenad, tilføjer han.

Det kan Telia dog. Selskabet trak sig ud af ADSL herhjemme tidligere på efteråret, netop fordi de økonomiske forudsætninger ikke var i orden.

- Jeg kan selvfølgelig ikke være tilfreds med sådan en udtalelse fra Konkurrencestyrelsen. Den ønsker åbenbart, at TDC fortsætter med at have monopol herhjemme, siger direktør Jesper Zerlang fra Telia Networks.

- Det med konkurrence og styrelse passer ikke rigtigt sammen i den her sag, tilføjer han.

Jesper Zerlang understreger, at selv om Telia lige for tiden ikke sælger ADSL til danskerne, så er selskabet nødt til at finde en forretningsmodel, som hænger sammen. Det vil han undersøge i løbet af de kommende måneder, for i længden går det ikke at være teleselskab i Danmark uden ADSL.

Ren chikane

Jesper Zerlang påpeger, at prisen for at leje de nødvendige, rå kobberledninger fra telefoncentralerne ud til kunderne er OK. Problemet er alle de gebyrer, som TDC kræver af konkurrenterne, og som lægger 60 procent oven i basisprisen.

- Det er ren chikane, mener Telia-direktøren.

Også Tele2 raser mod Konkurrencestyrelsens afgørelse, som direktør Ebbe Jørgensen anser for at være en konstatering af, at liberaliseringen ikke virker. Han finder det langt fra i orden, at styrelsen ikke griber ind, når det i praksis er umuligt at konkurrere med TDC, som ejer det danske telenet.

- Konkurrencestyrelsen kan ikke slippe af sted med at sende de svære ting videre til Telestyrelsen, siger han.

- Det her rejser spørgsmålet, om lovgivningen er god nok. Hvis ikke de politiske visioner stemmer overens med lovgivningen, så må vi søge indflydelse på lovgivningen, konstaterer Tele2-direktøren.

Han og den øvrige Tele2-ledelse har derfor sendt et brev til videnskabsminister Helge Sander, hvori selskabet foreslår, at hele ansvaret for telelovgivningen kommer over til IT- og Telestyrelsen.

I brevet understreger Tele2, at det har taget Konkurrencestyrelsen 11 måneder at nå frem til sin afgørelse i ADSL-sagen.

- Alene den tid, som det tager myndigheder at reagere på en henvendelse om at ændre vilkårene, er nok til, at markedet er væk. Det er bureaukrati, når det er værst, siger Jesper Zerlang, Telia.

TDC havde ved udgangen af første halvår 79 procent af de 232.502 danske ADSL-kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere