EU-indgreb sænker telepriser

Nye EU-regler for samtaleprisen mellem teleselskaber, kan sætte teleselskaber på smalkost.

Der synes ikke at være tvivl om, at telepriserne i de kommende år vil blive markant lavere. Et nyt sæt regler fra EU-Kommissionen dikterer, at selskabernes termineringspriser skal udregnes efter en ny model – og det kan ikke undgå at sende prisen på en kraftig rutsjetur – nedad.

Termineringsprisen er det beløb, som teleselskab A betaler til teleselskab B, når en kunde hos selskab A ringer til en kunde hos selskab B.

Prisen er i dag reguleret efter en model, hvor det er det selskab, der har de højeste omkostninger ved at modtage et kald fra et andet selskabs net, der fastlægger niveauet.

I dag er det Telenor, der har de højeste omkostninger. Dette selskab har derfor sat niveauet, som er på 59 øre pr opkald, som modtagerselskabet kan opkræve fra afsenderselskabet.

I forvejen er der en proces i gang, der vil sænke termineringsprisen lidt. Fra maj næste år bliver den på 44 øre. Men en ny, teoretisk beregningsmodel, som EU-Kommissionen vil have medlemslandene til at tage i brug, gør regnestykket markant anderledes. Med den nye model vil man nå ned på en termineringspris på omkring ti øre, lyder et skøn fra kommissionen.

Lange udsigter
It og- Telestyrelsen er allerede langt fremme med en ny bekendtgørelse, der skal implementere EU-reglerne. Det kan dog nemt blive 2011 før alle formalier er overstået og nye priser bliver til praktisk virkelighed for forbrugerne.

For selskaberne kan de nye priser blive en mindre velkommen forandring. Navnlig for de selskaber, der kalkulerer med høje terminerings-omkostninger – eksempelvis Telenor – kan en reduktion af indkomsten fra termineringsregnskabet med en faktor fem blive en ubehagelig prøvelse, erkender man hos IT- og Telestyrelsen. Nettovirkningen skulle imidlertid være, at konkurrencen mellem selskaberne bliver styrket:

»I dag videregives en del af de penge, som forbrugerne betaler til deres selskaber til andre teleselskaber. Ved at nedsætte betalingen mellem teleselskaber, øges muligheden for konkurrence om kunderne,« siger kontorchef Filip Sundram, IT- og Telestyrelsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere