Artikel top billede

Kan virtuelle aber genskabe Shakespeare?

En programmør hævder at hans virtuelle aber har genskabt Shakespeares værker. Men der er grund til skepsis.

Et berømt tankeeksperiment er måske nu blevet til virkelighed. Hvis man sætter en tilstrækkelig stor gruppe aber til at hamre løs på det samme antal skrivemaskiner over et uendeligt tidsrum, så vil de næsten sikkert frembringe Shakespeares samlede værker eller enhver anden bog, lyder postulatet.

Den amerikanske programmør Jesse Anderson har sat sig for at bevise dette med "virtuelle" aber - programmer, der kører i skyen hos Amazon og frembringer tilfældige tekstbidder - og nu hævder han, at hans aber har genskabt både A Lover's Complaint og The Tempest (Stormen). 

Jesse Anderson fortæller at han blev inspireret af en Simpsons-episode, der henviste til det berømte eksperiment. Nu er det selvfølgelig svært at finde millioner af aber og millioner af skrivemaskiner, så Jesse Anderson valgte i stedet at skabe virtuelle aber og ligeså virtuelle skrivemaskiner og leje regnekraft hos Amazon EC2.

Hans software skaber tilfældige blokke med ni tegn hver og sammenligner dem så med teksten fra Shakespeares værker. Hvis der bliver fundet en match, bliver denne tekstblok markeret som "fundet". På dén måde bliver teksten langsomt genskabt ni tilfældige bogstaver af gangen.

Men Shakespeare-teksten er blevet stærkt simplificeret - Anderson har blandt andet fjernet tegnsætning og mellemrum. Flere matematikere mener blandt andet derfor, at der er tale om snyd.

Hvis man skulle genskabe alle Shakespeares værker med en tilfældigheds-generator, så ville det da også kræve mere tid end universets alder. Selv hvis aberne havde hamret løs på tasterne siden Big Bang, så ville de altså ikke være færdige endnu.

Anderson har altså fundet en metode til at reducere den nødvendige tid ganske drastisk - men hans "aber" har også fået ganske meget hjælp. Derfor kan eksperimentet nok ikke tages som et bevis for, at aber faktisk kan skrive Shakespeare.

Programmøren forsøger da også at tage brodden af kritikken med følgende afsluttende kommentar:

"Jeg forstår definitionen af uendelighed og teorien om det uendelige antal aber og jeg er klar over at mit projekt ikke har uendelige ressourcer. Jeg har selv betalt for dette projekt og lavet arbejdet og ikke modtaget offentlig støtte af nogen art. Ingen aber har lidt overlast under kodningen. Projektet er mit forsøg på at finde et kreativt svar uden ubegrænsede ressourcer," skriver han.

Så kan han i det mindste glæde sig over, at det er gået bedre end et tidligere eksperiment med levende aber, hvor dyrene kun frembragte volapyk og smadrede skrivemaskinen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere