Artikel top billede

Derfor hader kommunens it-chef din iPhone

IPhones, iPads og andre mobile enheder er da velkomne, mener danske it-chefer - men de smarte gadgets giver samtidig it-cheferne hovedbrud.

IPhones, iPads, og andre mobile enheder, som kommunen selv smider i hovedet på mobile medarbejdere i hjemmeplejen, sundhedsplejen og på skolerne, er der styr på.

Hovedpinen opstår et helt andet sted.

Det fortæller it-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune, der også er formand for Foreningen af Kommunale IT-chefer, KITA.

"Vi er endnu ikke helt klar til næste bølge, hvor vi skal indstille os på, at brugerne har deres egne devices med hjemmefra," siger it-chefen til Computerworld.

Jørgen Kristensen Ratsch fortæller, at udfordringen skal løses.

Når 7.000 unge går på nettet

Og det alene set ud fra det faktum, at en væsentlig del af kommunens "kunder" på skoleområdet, Egedal Kommunes 7.000 skoleelever, fra år 2013 kan forvente at have trådløs adgang til undervisningsnettet fra deres medbragte devices.

Den trådløse adgang på skolerne er blevet sat som mål i Den fælleskommunale digitaliseringsstrategi, oplyser Jørgen Kristensen Ratsch.

"Her bliver der lidt at tænke over," grubler kommunens it-chef.

For Egedal Kommunes erfaringer i it-centret med at understøtte Egedal Gymnasiums åbne net har vist, at der skal fokus på brugeradfærd i sikkerhedsaspektet.

Teknisk set vil kommunen nemlig få en udfordring i at monitorere og identificere tilkoblede devices, som via skolens opkoblingspunkt foretager aktiviteter, der overskrider lovgivning, eksempelvis ophavsret til film og musik, forklarer Jørgen Kristensen Ratsch.

Eller sagt på en anden måde: Hvordan holder kommunen snor i 7.000 skoleelever, der bliver sluppet løs på skolens net via deres egne medbragte devices?

Styr på egne ting

Anderledes struktureret og styret er de devices, som kommunen selv indkøber, uddeler eller godkender.

It-formanden oplyser, at de fleste kommuner anvender en hardware-standard, som direktionerne vælger, og de fleste ledere samt deres medarbejdere herefter underlægger sig uden de store sværdslag.

"Sådan nogle som os i Egedal Kommune har i en årrække i stort omfang favnet de trends og gadgets, som forretningen selv argumenterer for anvendelsen af," fortæller it-chefen og understreger, at enhederne skal skabe værdi i mødet med kommunens kunder, hvad enten det er skoleelever eller andre borgere.

Eksempler herpå er iPhones, iPads, HTC-telefoner eller lignende, som bruges af mobile medarbejdere i hjemmeplejen, sundhedsplejen, teknik og miljø og på skolerne.

It-chefen erkender, at det giver et større pres på robustheden og fleksibiliteten i sikkerhedsløsningerne.

Men kommunens erfaring viser, at det er muligt uden at kompromittere it-infrastrukturen og sætte brugeradgangs- og devicestyring helt over styr.

"Så mit bud er, at vi i kommunerne ikke ligger søvnløse om natten, men har skærpet vores opmærksomhed omkring adfærd og løbende kigger på tiltag, der kan forbedre håndteringen af de nye gadgets og devices, der bliver bragt i spil," siger it-chefen.

Udfordringen ligger altså primært omkring de gadgets og devices, som eksempelvis en skoleelev selv slæber ind i billedet, og som i ly af skolenettet anvendes til andet end undervisning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere