Artikel top billede

Kulde og billig strøm trækker Facebook til Sverige

Facebook åbner et nyt stort datacenter i nordsvenske Luleå.

I går kunne vi fortælle om Googles nye super-datacenter i den finske by Hamina, der pumper vand op fra havet for at køle serverne. Men Google er ikke den eneste internet-gigant, der har valgt at placere et datacenter i den kolde nord. Ifølge Wall Street Journal har et af de helt store internet-firmaer planer om at åbne et datacenter i svenske Luleå, der ligger i nærheden af polarcirklen.

Det skulle være sikkert at der er tale om Facebook - historien om, at det sociale netværk bygger et datacenter i Luleå har allerede tidligere været omtalt i svenske medier. Det skulle være det kolde vejr, der har tiltrukket Facebook til byen med 50.000 indbyggere. Her ligger gennemsnits-temperaturen angiveligt kun på 2 C.

Det betyder billig køling til de tusindvis af servere, der kommer til at stå i datacenteret. Desuden er der adgang til billig strøm i Luleå.

Ifølge svenske medier kommer Facebooks datacenter til at fylde tre haller på hver 30.000 kvm og det skal bruge lige så meget strøm som 16.000 husstande. Det svarer til en strømregning på en halv milliard svenske kroner om året.

Hver bygning er på 300 x 100 meter og de fylder samlet et areal der svarer til 13 fodboldbaner. Der skal bruges 30 diesel-aggregater på 8 megawatt stykket, som samlet kan levere 300.000 hestekræfter - hvis den primære strømforsyning skulle svigte.

Det anslås at Facebook investerer et sted mellem 3 og 4 milliarder kroner i sit nordsvenske datacenter. Det skal angiveligt bygges i nærheden af et naturbeskyttelsesområde.

Facebook har ikke selv officielt bekræftet planerne om at bygge et datacenter i Nordsverige.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere