Artikel top billede

Tablet-opgør kan åbne for nye sager om design-tyveri

Hvis Apple får medhold i sagen mod Samsung, kan det åbne for en bølge af sager om tyveri af design.

I morgen torsdag møder Apples advokater op i retten i Düsseldorf og forsøger at overbevise de tyske dommere om, at Samsung har stjålet designet til sin tavlecomputer. Apple har allerede én gang fået retten til at forbyde salget af Galaxy Tab 10.1 i hele Europa. Dét forbud er nu trukket tilbage (det gælder stadig for Tyskland), men sagen kører videre.

Men hvad det betyder det egentlig hvis Apple får medhold i sagen? Wall Street Journal har set nærmere på dette spørgsmål, og svaret er; ganske meget. I dag er det nemlig meget nemt at få design-beskyttelse i EU, men meget svært at bruge det til noget i retten.

Den første sag om design-tyveri som gik hele vejen gennem retssystemet handlede om frisk luft. Eller rettere om flasker med ”Air Wick Odour Stop” fra Reckitt Benckiser, hvor man angiveligt havde kopieret designet fra Procter & Gamble's ”Frebreze Air Effects”.

Sagen endte med at Procter & Gamble tabte.

”Fra dette tidspunkt har alle ment, at registreret design ikke er det papir værd det er skrevet på,” siger Alexander Carter Silk fra advokatfirmaet Speechly Birchham til Wall Street Journal.

Men nu forsøger Apple altså at bruge netop registreret design til at stoppe konkurrentens produkter. Hvis Apple får medhold i retten, kan det åbne for en hel bølge af nye design-sager.

”Faktum er at det er svært og dyrt at få et patent. Men det er forholdsvis let at få registreret et design,” siger Susan Hall fra Cobbetts LLP til avisen.

Nu har det vist sig, at et registreret design i hvert fald kan bruges til at få retten til at udstede et midlertidigt forbud.

I Holland kører en større sag, hvor Apple forsøger at få stoppet importen af både tablets og smartphones fra Samsung. Det kan ramme koreanerne hårdt, for det menes at en stor del af Samsungs import af elektronik går gennem havnebyen Rotterdam.

Reglerne for design-beskyttelse er forskellige fra patentlovene. De beskæftiger sig kun med hvordan et produkt ser ud, ikke hvad det gør. Derfor skal klageren bevise, at der er tale om et nyt og originelt design, der ikke er set tidligere. Der må altså ikke være tidligere produkter med samme design.

Apples oprindelige Community Design fra 2004 indeholder kun syv skitser uden detaljer – det er nok ikke overraskende, for iPad kom først seks år senere. Klagen til domstolen i Düsseldort er heller ikke meget mere detaljeret.

Senest har Samsung forsøgt at forsvare sig ved at henvise til den klassiske science-fiction film 2001: A Space Odyssey, hvor man også kan se iPad-lignende tavlecomputere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktur

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere