Artikel top billede

Stive KODA-regler bøjes efter kritik

KODA har på lyntid lavet en ny model, der ikke lænser frivillige i licensbetalinger. Se den her.

Opdateret: KODA har fået prygl for at halte bag den digitale udvikling. Men i sidste uge vidste KODA både fart og fleksibilitet.

Det kunne man konstatere på et hasteindkaldt dialogmøde i fredags

Dialogmødet var kommet i stand efter bloggen Wonders Make Joy kritiserede KODA for at have utidssvarende og urimelige betingelser betingelser over for ukommercielle hjemmesider og blogs. Wonders Make Joy fik stillet et betalingskrav fra KODA i udsigt, der var så højt, at de to indehavere i stedet slettede alt musik og alle video, der skal betales afgift til KODA for. En debat der ikke mindst udfoldede sig på ComON.
Kæresteparret, der driver bloggen, regnede hurtigt ud, at de sagtens kunne komme til at skylde 7.000 kroner væk til KODA for ganske få dages brug af dansk musik på bloggen. Standardtakster betyder for eksempel, at et downloadet nummer koster 0,85 kroner.


Rabat til bloggere

KODAs markedsdirektør Trine Nielsen kunne i fredags berette, at KODA har 1.500 forskellige prismodeller. I det bureaukrati er ukommercielle blogs eller hjemmesider med meget lille indtjening, tidligere blevet kvalt. Men nu kan de se frem til at få deres helt egen prismodel.

Helt konkret foreslår KODA, at der skal være tre trin.

- Hvis en side har op til 2000 streams eller downloads, så skal der betales 109,69 kr om måneden.
- Har siden op til 5.000 streams/downloads om måneden, så skal der betales 219,38 kr.
- Op til 10.000 streams/downloads på bloggen om måneden udløser en faktura på 329,08 kr.

Overstiger bloggen 10.000 streams eller downloads ryger man ud af rabataftalen og skal betale højere takster. På samme måde skal man holde sig under en bagatelgrænse på 5.000 kroner i indtægter om året for at høre under den nye blog-aftale som "ukommercielt" medie.
For at leve op til den nye model, kræves det stadig, at musikbloggerne skal spørge kunstnere og tilknyttede pladeselskaber om lov.

Ifølge KODA var flere musikere og bloggere tilfredse med forslaget, der nu skal færdigpudses.

"Vi vil gerne blive bedre til at skelne mellem store kommercielle kunder og mindre blogs som jeres, der ikke har et egentligt kommercielt formål. Men det er svært at omstille vores administration til den digitale mangfoldighed. Vi er i fuld gang, og det er en del af KODA's strategi. Her tager vi udgangspunkt i medlemmernes og kundernes meget forskellige behov," sagde kommunikationschef Nicolaj Hyltén-Cavallius 


Det kan ikke være gratis

På mødet blev der også spurgt til, om KODA ikke bare kunne gøre det helt gratis for de små blogs og hjemmesider at bruge dansk musik. Det afviste kommunikationschefen.

"Jeg synes, at det er en farlig glidebane, hvis vi tillader, at vores medlemmers musik kan benyttes gratis på musikblogs. Musikere møder ofte det synspunkt, at de skal give musikken gratis væk - eller spille uden betaling - fordi det er "god promotion". Men skaberne af musik kan ikke leve af promotion alene, så for os handler det om at finde den rigtige og rimelige prissætning," sagde Nicolaj Hyltén-Cavallius. 

Hele KODAs eget referat fra mødet i fredags kan man læse her.


Opdateret kl 21.07: Detaljer om bagatelgrænsen er præciseret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere