Sådan bliver sikre computere mindre sløve

Symantec vil ryste sit langsomme image af sig. Den seneste opgradering af Norton Internet Security kaldes lynhurtig letvægter. Andre spillere er også klar til at sætte fut i anti-virusbeskyttelsen.

To programmører møder hinanden på gaden:

- Hvad skal vi egentlig med en fire-kerneprocessor?

- Det er da klart. En til at af afvikle styresystemet og tre til at køre Norton anti-virus!


Ovennævnte vittighed er citeret direkte fra hukommelsen, men som de fleste vittigheder, så er der en snert af sandhed i påstanden.

Anti-virusbranchen har i mange år været plaget af svadaen om, at programmerne sluger for meget hukommelse og dermed hastighed. Men nu er der tegn på, at sikkerhedsfirmaerne rokker ved påstanden om, at antivirus beskyttelse gør computere hamrende langsomme.

Symantec lancerede i denne uge Norton Internet Security 2009 og med undertitlen "Engineered for Speed" er der ikke lagt skjul på, hvad firmaet først og fremmest har haft fokus på i udviklingsafdelingen.

Udviklerne har primært haft til opgave at mindske antivirusprogrammets CPU-brug og gøre de forskellige processer så "lydløse" som muligt.

»Vi har lavet nogle undersøgelser, hvor vi har spurgt om hovedårsagen til, at folk holder op med at bruge et sikkerhedsprodukt, eller at de skifter til en anden udbyder. Det klare svar er, at sikkerhedsprodukter gør computeren alt for langsom,« forklarer Rowan Trollope, der er Symantecs vicedirektør for forbrugerprodukter.

Symantec selv har fået ry for, at firmaets Norton-produkter på nogle computere simpelthen sløver systemet så meget at det bliver et irritationsmoment.

»En af grundende, til at virusbeskyttelse gør computeren langsom, er jo, at mængden af kode akkumulerer år efter år. Vi kan jo ikke fjerne data fra tidligere versioner, for så åbner vi potentielt op for hacker-angreb,« forklarede Rowan Trollope.

Den erkendelse har ført til konceptet Norton insights i Internet Security 2009. Det indebærer at Symantec i bedste web 2.0-stil lader brugerne "tale" sammen.

I korte træk bliver viden om inficerede filer delt mellem de 50 millioner kunder på verdensplan.

For eksempel bliver standard-applikationer som internetbrowsere hver dag åbnet en million gange over hele jorden. Tanken bag Norton Insights er, at hvis et program allerede er blevet scannet af en stor mængde Norton-brugere - og der ikke er fundet nogen sikkerhedsproblemer, så er det ikke længere nødvendigt at scanne det hos samtlige brugere. Kun hvis filens HASH-værdi bliver ændret, ryger filen eller programmet tilbage i bunken af mistænkelige filer.

Alt efter hvor mange programmer og nye filer man installerer på sin computer, så kan man komme ned i et niveau, hvor det for eksempel kun er nødvendigt at scanne 7-10 procent af computerens indhold. Resten er enten forhåndstjekket af brugeren selv eller af det verdensomspændende netværk af brugere.

Det skal være med til at give processorkraft til de opgaver, som man egentlig har tændt sin computer for at udføre.

Vi er her også

Et andet forsøg på at få Norton til at fungere så ubemærket som muligt er, at antivirusprogrammet aldrig går i gang, hvis man har aktiveret et andet program i fuld skærm. Eventuelle beskeder eller opdateringer popper op, når brugeren ikke længere er i "Fuld Skærm".

Norton er generelt dresseret til, at processer først må sættes i gang, når det kan registreres, at brugeren har været inaktiv i 10 minutter.

Men Symantec er ikke ene om initiativer, der viser, at branchen har fået fokus på fart. McAfee skriver i forbindelse med sin seneste opdatering af McAfee Total Protection Service, at firmaet har "genopfundet computersikkerhed".

Det består i, at McAfees Artemis-teknologi giver de enkelte computere direkte adgang til en central trusselsdatabase. På den måde opnår kunderne hurtige beskyttelse, fordi de ikke først skal opdatere databasen i deres eget system.

McAfee lover, at opdateringerne sker lynhurtigt og uden, at brugerne bemærker det.

Tidligere på måneden kunne F-Secure også frigive sit virusbeskyttelse Wellbeing 2009.

Her i indgår sikkerhedsmekanismer hvor samtlige kunder på verdensplan inden for et minut vil modtage opdateringer, hvis der registres sikkerhedtrusler hos nogle af F-Secures kunder.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance Day 2024: Faret vild i regulativer og direktiver? Få overblik over dem alle

Få et overblik over, hvordan du holder din virksomhed og organisation compliant uden at overimplementere og dermed undgår at bruge unødige ressourcer. Du får desuden indsigt i en række digitale værktøjer, som kan give dig ro i maven og hjælpe dig i dit arbejde med at holde virksomheden compliant på alle punkter.

30. oktober 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

06. november 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere