Artikel top billede

Sådan bliver du en bedre chef: Analytiske kompetencer og evnen til at formulere intelligente spørgsmål

Forfatter Jan Molin advarer selv om, at hans nye bog ikke er en læselet-ledelsesbog fyldt med nemme løsninger til lederskabet. I stedet skal man være klar til at omfavne det komplekse.

Som leder i moderne organisationer skal man kunne håndtere mange forskellige forhold og ofte i samspil med andre.

Men alt for mange ledere har så at sige lukket sig inde i lederskabet, hvor der ikke er plads til at omfavne kompleksiteten.

Sådan lyder det fra professor emeritus fra CBS Jan Molin, der med sin nye bog ”Ud af lederskabet” vil diskutere, hvad der betyder noget i ledelsesarbejdet - og hvad der måske står i vejen for, at den enkelte leder trives med sin faglige udvikling.

Jan Molin har i høj grad sin egen faglighed på plads.

Han har i årtier forsket i ledelse på en række områder, herunder strategisk ledelseskommunikation, organisering og forandringsledelse, ligesom han har udviklet Master of Management Development på CBS og undervist på en lang række ledelsesuddannelser.

Hans fokus har i høj grad været på det personlige lederskab, og det fylder også meget i hans nye bog.

Med Ud af lederskabet har Jan Molin skrevet en bog til ledere, der har faktisk gerne vil blive bedre til at håndtere kompleksiteten i hverdagen.

Men også til dem, der kæmper med en lang række processer, når de lader det fag-faglige og professionsbaserede drive ledelsesarbejdet.

Endelig er det målet med bogen for ledere, at de kan træne deres analytiske muskel og refleksive kapacitet med udgangspunkt i konkrete handlinger.

Jan Molin fremhæver selv i bogen, at han ikke har skrevet en læselet-ledelsesbog fyldt med hurtige tips og tricks og konkrete værktøjer.

I stedet forsøger forfatteren med sine beskrivelser, argumenter og forklaringer at redegøre for en kompleksitet, der ifølge ham er et grundlæggende vilkår for moderne ledere.

Ledelse bygger således på analytiske kompetencer og kapaciteten til at formulere intelligente spørgsmål.

Men Jan Molin fremhæver også, hvor afgørende det er for en succesfuld leder at have fokus på samværet og gensidigheden med andre mennesker på arbejdspladsen.

Det personlige lederskab handler i høj grad om, at lederen skal tilbyde sig selv – og at lederskabet ikke mindst bygger på mulighederne for at skabe noget nyt, bedre og attraktivt i samværet med andre.

Den enkelte leder skal træde i karakter og stå frem med en klar og tydelig ledelsesmæssig profil, men også forstå betydningen af, at ledelse er noget, vi skaber sammen.

Med sin nye bog gør Jan Molin det muligt at finde mange veje til ledelsesfaglig udvikling – og bogen indeholder udfordringer, overraskelser og iagttagelser, som læseren kan fortolke i lyset af sin egen ledelsespraksis.

Titel: Ud af lederskabet

Forfatter: Jan Molin