Myndighederne ignorerer web-standarder

Kun én myndighed ud af de 28 nominerede i prisuddelingen Bedst På Nettet opfylder de internationale retningslinier for tilgængelighed, viser ny undersøgelse.

Videnskabsministeriet glemmer de mest basale webstandarder når der uddeles priser til de bedste offentlige hjemmesider. Det mener Center for Digital Forvaltning (CEDI), som har testet de 580 hjemmesider som i år dystede om at blive udnævnt til »Bedst på nettet«.

Ifølge CEDI har kun 12 pct. af de deltagende myndigheder anvendt HTML korrekt på deres hjemmeside. Blandt de 28 nominerede til slutrunden er det kun én enkelt, som opfylder de internationale retningslinier for tilgængelighed.

»Her og nu går den manglende indsats ud over de handicappede, der er dybt afhængige af, at standarderne overholdes. Uden standarder har denne gruppe ikke meget glæde af de offentlige hjemmesider. På lidt længere sigt giver den manglende prioritering af basale web-standarder desværre også bange anelser for igangværende og kommende standardiserings-initiativer i den offentlige it-politik,« siger Troels Andersen fra Center for Digital Forvaltning.

HTML blev vedtaget som offentlig standard allerede i 1997, men alligevel kniber det ifølge undersøgelsen med at overholde standarden. Blandt de syv præmierede myndigheder var det kun fire, som havde implementeret korrekt HTML på deres hjemmeside.

»Når der ikke er en åbenbar sammenhæng mellem et initiativ som Bedst På Nettet og regeringens politik om udbredelse af fælles offentlige standarder, er det svært for den enkelte myndighed at retfærdiggøre investeringer i udbredelse af de vedtagne standarder. Når man nu har så højt profileret et initiativ som Bedst På Nettet, er det for dumt ikke at bruge det til at fremme de vedtagne standarder,« siger Troels Andersen.

Center for Digital Forvaltning testede også for overholdelse af WAI-retningslinierne, som skal sikre almen tilgængelig for hjemmesiden. Kun én enkelt af de 28 nominerende opfylder WAI-kravene på både niveau 1, 2 og 3, mens tolv ikke engang opfylder kravene på det laveste niveau 1.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere