Skal el-selskaberne sende fiber-millioner tilbage til brugerne?

To politikere vil tvinge el-selskaberne til at udbetale de store opsparinger, som i øjeblikket blandt andet bruges til etablering af fiberforbindelser. El-selskaberne kalder forslaget for et brud på grundloven.

Siden de danske el-selskaber fik lov til at disponere frit over opsparinger på flere milliarder og begyndte at investere i fiberforbindelser, har der været debat om selskabernes svulmende kapital-beholdning.

Nu er debatten endnu en gang oppe i det røde felt.

Det skyldes flere venstre-politikeres meninger om, at el-selskaberne skal tvinges til at udbetale penge til borgerne, der er andelshavere i selskaberne.

Det forslag fremlagde Henrik Høegh og Eyvind Wesselbo i Berlingske. Regeringen har ellers afvist at gribe ind.
Nu svarer el-selskabernes talsmand alligevel igen.

Det er især en pengesum på 50 milliarder kroner, som de 40 største selskaber her, der diskuteres om. Den bør ifølge politikerne udbetales til borgerne som kompensation for, at der tilsyneladende er opkrævet for meget i el i en længere årrække.

I dagens udgave af Berlingske kalder Lars Aagaard et muligt indgreb for løftebrud, grundlovsstridigt og et angreb mod den private ejendomsret. Han mener, at det er forfejlet, hvis et politisk indgreb kom på tale.

»Hvis man har en mening om, hvordan de penge, andelsselskaberne forvalter, så må man stille sig op på generalforsamlingen. Enten får man flertal for sit forslag, eller også får man ikke flertal for det, man ønsker. Det er de besluttende organer i andelsselskaberne, der bestemmer, hvordan pengene bruges,« siger Lars Aagaard, der er vicedirektør i Dansk Energi, til Berlingske.

Ifølge vicedirektøren har 51 af de 70 selskaber allerede valgt at sætte udgiften ned for at tilbagebetale nogle af pengene.

Ifølge Berlingske kan de fire største selskaber udbetale 20.000 kroner til alle sine brugere, hvis de blev tvunget til at udbetale opsparingen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere