Politikere klar til at registrere pc-brugere

Folketingets retsordførere er klar til at ændre den måde, som man låner pc'er på landets biblioteker på. Bibliotekerne skal sikre sig, at de offentlige computere ikke misbruges af hackere, terrorister eller andre ved, at bibliotekerne skal registrere pc-lånere.

Det skal ikke længere være muligt bare at vade ind fra gaden og bruge bibliotekets computere, hvis ikke biblioteket ved, hvem du er. Det viser en rundringning, som it-avisen ComON har foretaget til Folketingets retsordførere.

»Jeg synes, at det er en rigtig god idé, hvis man skal bruge sit lånerkort eller sygesikringsbevis, når man låner en pc på biblioteket ligesom, når man låner en bog,« siger retsordfører Tom Behnke fra regeringspartiet de Konservative. Han vil fremlægge ideen for den konservative kulturminister Brian Mikkelsen, der har det overordnede ansvar for bibliotekerne. Tom Behnke bakkes op af regeringens støtteparti Dansk Folkeparti.

»Vi har længe ment, at der bør efterlades en signatur både på biblioteker og for eksempel netcaféer. Hvis man skal låne en pc på sit lånerkort, så vil det afholde nogle af de folk, der ikke har rent mel i posen, fra at bruge offentlige pc'er. Hvis de stadig gør det, så vil det give politiet en bedre bevisbyrde,« siger retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Forslaget om at låne bibliotekernes pc'er på lånerkortet kommer fra to af landets førende it-sikkerhedseksperter, der udtaler sig i ComON i denne uge. Ekspert i it-sikkerhed Preben Andersen mener, at denne løsning vil gøre livet sværere for hackere, pædofile og terrorister.

»De udnytter netop, at der er så nem og anonym adgang til nettet fra offentlige pc'er på for eksempel biblioteker. Lånerkort-modellen er en simpel, men utrolig effektiv måde at stoppe nogle af de folk, som bruger offentlige pc'er til skadelige hensigter,« siger Preben Andersen. Han bakkes i stor grad op af ekspert i it-sikkerhed Ulf Munkedal fra Fort Consult. Problemet begrænser dig dog ikke kun til biblioteker. Også netcaféer er attraktive for hackere, pædofile og terrorister.

»Vi bør spørge os selv, om vi ønsker, at alle mennesker blot skal kunne gå ind fra gaden, låne en computer og forsvinde igen. Når man låner en trailer, så laver tankstationen et kopi af dit kørekort. Man kunne bruge det sammen princip på netcafeer med for eksempel et sygesikringsbevis,« siger it-sikkerhedsekspert Preben Andersen.

Peter Skaarup mener, at situationens alvor understreges af, at gerningsmanden til brand-attentatet på integrationsminister Rikke Hvilshøj fra Venstre brugte en netcafé til at sende sit brev til politiet. Han er stadig på fri fod, fordi politiet ikke kan finde ud af, hvem der sad ved pc'en på det pågældende tidspunkt. Peter Skaarup vil nu bede justitsminister Lene Espersen i retsudvalget redegøre for, hvad man kan gøre for at gardere sig mod misbrug af offentlige computere.

Simon Emil Ammitzbøl, der er retsordfører for det Radikale Venstre, er også positiv overfor idéen. Socialdemokraternes retsordfører, Morten Bødskov, mener dog ikke, at man bør lovgive sig ud af problemet. Det var ikke muligt at få en kommentar fra Venstres retsordfører Birthe Rønn Hornbech.




IT-JOB

Queue-it ApS

Team Lead Engineering

Unik System Design A/S

Head of Internal IT

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

ITSM-koordinator
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere