EU-Kommissionen fik rødt kort i Microsoft-sag

Microsoft tabte appelsagen ved EF-domstolens første instans, men dagens afgørelse indeholder dog en lille indrømmelse til softwarefirmaet.

EU-Kommissionen har fået medhold på næsten alle punkter i EF-domstolens afgørelse i Microsoft-sagen, men på et enkelt punkt havde dommer Bo Vesterdorf et klart rødt flag til EU's monopol-vogtere. I 2004 besluttede EU-Kommissionen, at der skulle udnævnes en ekstern ekspert, en såkaldt »monitoring trustee«, der skulle overvåge at Microsoft overholdt de krav, der blev stillet til firmaet.

EU-Kommissionen krævede, at Microsoft skulle sikre, at den uafhængige ekspert til enhver tid havde uhindret adgang til firmaets informationer, dokumenter, kontorer og medarbejdere. Og ikke mindst til kildekoden for firmaets produkter. Der blev ikke sat nogen tidsbegrænsning på, hvor længe denne adgang skulle opretholdes.

I sin afgørelse skriver EF-domstolen, at EU-Kommissionen har overtrådt sine beføjelser ved at forpligte Microsoft til at give den eksterne ekspert adgang til sine interne informationer. Det er kun EU-Kommissionen, der kan kræve at få indsigt i f.eks. kildekoden, og dette kan ikke overføres til en tredjemand.

»Domstolen konstaterer, at hvis Kommissionen vælger at søge assistance fra en ekstern ekspert, så kan den videreformidle alle informationer og dokumenter som den har modtaget gennem håndhævelsen af sine beføjelser. Men, ved at etablere en sådan monitoring trustee, med sine egne beføjelser til at efterforske og mulighed for at blive kaldt til handling af tredjeparter, er Kommissionen gået langt ud over den situation hvor den udpeger sin egen ekspert til at rådgive under en efterforskning,« hedder det i afgørelsen.

EU-Kommissionen har desuden pålagt Microsoft at betale alle omkostningerne i forbindelse med denne »monitoring trustee,« og det er klart i strid med EU-fællesskabets love, hedder det i EF-domstolens afgørelse. Derfor har EF-domstolen besluttet at annullere denne del af den oprindelige dom mod Microsoft fra 2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere