Hver tiende nye pc er defekt

<b>OPDATERET</b> Omtrent hver tiende computer virker ikke. Til trods for den store fejlprocent kræver de fleste forhandlere et gebyr på 300-800 kroner for at kigge på fejlen, og det holder mange væk.

Hver tiende danske klager over sit nye it-indkøb. Det fremgår ifølge Politiken af Forbrugerstyrelsens Forbrugerredegørelse 2004. Siden 1994 er antallet af klaget steget 266 procent, og det er især nye computere, løsdele, support og reparationer, som der klages over.

De mange klager får telefonerne til at gløde hos Forbrugerrådet.

»Der er ekstremt mange sager på dette område, og forbrugerne har meget store problemer med at komme igennem med deres klage. Men ligesom forbrugerne ikke finder sig i det, når det handler om bilen, skal de heller ikke finde sig i det, når det gælder computeren«, forklarer Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet til Politiken.

Der er to års reklamationsret på it-udstyr. Men ifølge købeloven er det forbrugeren, der skal bevise, at der er noget galt med udstyret. Og det er kun de færreste i stand til, fordi de ikke har den fornødne tekniske viden. Samtidig kræver flere forhandlere et gebyr på mellem 300-800 kroner for overhovedet at ville tage stilling til fejlen. Ifølge Forbrugerstyrelsen får det mange forbruger til at undlade indlevere de fejlbehæftede produkter.

Hver tredje ignorerer krav fra Forbrugernævnet
Det stigende antal klager har medført et hav af afgørelser fra Forbrugernævnet. Men i hver tredje sag nægter computerforretningen at rette sig efter afgørelsen, fordi nævnet ikke har nogle sanktionsmuligheder.

»Det er en helt uacceptabel udvikling. Det bliver blot værre af, at mange butikker ikke efterlever afgørelserne,« siger forbrugerminister Henriette Kjær ifølge DR Online.

For at forbrugerne kan følge med i hvilke virksomheder, der opfører sig ordentligt har Forbrugerstyrelsen oprettet hjemmesiden firmatjek.dk, hvor de virksomheder, som ikke efterlever Forbrugernævnets afgørelser bliver udstillet.

På siden findes i øjeblikket flere it-butikker - blandt andet butikken »chippen.dk« og flere mobiltelefon-butikker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere