Windows 3.1 styrer dansk økonomi

Forleden slukkede Microsoft for Windows 3.1 til industrielle applikationer, men det hæderkronede styresystem er ikke dødt af den grund. I Danmark sorterer det for eksempel frisktrykte pengesedler for Nationalbanken.

Microsoft har markedsført Windows 3.11 i embedded udgave - altså til maskin-styring og i særlige industrielle applikationer - helt frem til den 1. november, men helt slut med det bedagede operativsystem er det altså ikke.

En central seddelsorteringsmaskine i Danmarks National Bank er nemlig udstyret med Windows 3.11 som embeded styresoftware, fortæller en læser, der selv har sin gang i banken.

ComON har spurgt informationstjenesten i Nationalbanken om bankens planer vedrørende opgradering af software, men desværre lyder den korte melding, at Nationalbanken af sikkerhedshensyn ikke oplyser detaljer om hverken software og maskiner, der bruges til produktionen af pengesedler.

Men selv for en nationalbank kan det være vanskeligt at opretholde tidligere tiders hemmelighedsniveau, når man befinder sig i internetalderen.

En søgning på nettet viser, at Nationalbanken har en seddelsorteringsmaskine ved navn BPS 2000. Det fremgår af et udbudsmateriale vedrørende indkøb af et pakkeanlæg, som cirkulerer http://licitacoes.dgmarket.com/eproc/np-notice.do?noticeId=1541269" target="blank">her.


Seddelsorteringsmaskinen er en avanceret sag brugt til kvalitetskontrol i forbindelse med produktionen af pengesedler. Maskinen er produceret af det tyske selskab Giesecke & Devrient GmbH. Seddelsorteringsmaskinen BPS 2000 er nærmere beskrevet her.



Ifølge en tekniker, der har arbejdet med systemet, er BPS 2000 i den version, som står hos Danmarks Nationalbank, baseret på en Windows 3.11 platform. Skulle banken anskaffe seddelsorteringsmaskinen i dag, ville den dog blive leveret med et Windows XP-baseret system, fortæller han.


Også i så højtflyvende foretagender som flyselskaber er man trofaste overfor det gode gamle styresystem. Ældre Boeing 747-maskiner hos selskaber som Virgin og Qantas benytter stadig Windows 3.1 som styresystem - dog kun til styring af maskinernes inflight entertainment sytemer.

Windows 3.1 blev lanceret i marts 1992, mens version 3.11 kom på markedet året efter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere