TDC kan blive splittet op i to selskaber

En tvangsopsplitning af TDC kan være et effektivt middel til at løse konkurrenceproblemer på bredbåndsmarkedet, konkluderer IT- og Telestyrelsen.

Selvom Danmark efterhånden er solidt placeret blandt verdens førende it-nationer er de høje danske bredbåndspriser fortsat en hæmsko for udviklingen. TDC sidder stadig solidt på bredbåndsmarkedet og selskabets konkurrenter har endnu ikke noget landsdækkende alternativ til TDC's kobber-net. Resultatet er, at TDC's konkurrenters markedsandele på bredbåndsmarkedet stadig er lave, sammenlignet med hvad der er situationen i andre lande. Det fremgår af en ny rapport om telereguleringen, der netop er udsendt af IT- og Telestyrelsen.

En af de centrale udfordringer, der udpeges i rapporten, er at fremme bredbåndskonkurrencen og sikre bedre muligheder for lavere bredbåndspriser og højere hastigheder. Og et af midlerne kan være en tvangsopdeling af TDC, så selskabet bliver delt i to; ét selskab, der ejer kobber-nettet og dermed den kritiske infrastruktur, og ét selskab, der sælger telefoni og internet på linje med de andre konkurrenter på markedet.

Det strategiske eftersyn fra IT- og Telestyrelsen anbefaler ikke direkte en opdeling af TDC, men fremhæver at det kan være et af midlerne til at sikre en større konkurrence på bredbåndsmarkedet.

»Et eventuelt krav om funktionel separation af en udbyder med stærk markedsposition kan være et effektivt middel til at løse konkurrenceproblemer på bredbåndsområdet og sikre lige adgang til anvendelse af teleinfrastrukturen. Funktionel separation vurderes dog også at være et administrativt byrdefuldt krav at pålægge en privat virksomhed og er som sådan også meget indgribende for sel-skabet,« hedder det i rapporten.

Den eksisterende lovgivning giver ikke mulighed for at gennemtvinge en opdeling af TDC. Men IT- og Telestyrelsen mener, at Danmark bør presse på for at reglerne diskuteret på EU-plan.

»I forbindelse med revisionen af EU-teledirektiverne bør der derfor fra dansk side gås aktivt ind i drøftelserne om mulige fordele og ulemper ved, at funktionel separation eventuelt inkluderes i den samling af mulige forpligtelser, som på baggrund af en konkret vurdering af konkurrencesituationen og ud fra en proportionalitets-betragtning kan pålægges udbydere med en stærk markedsposition,« hedder i rapportens konklusioner.

En af TDC's største konkurrenter, Cybercity, har nærlæst rapporten fra IT- og Telestyrelsen og udtrykker skuffelse over, at den ikke indeholder konkrete løsningsforslag, hvad angår problemet med ulige adgang til kobbernettet.

»Vi har noteret os, at IT- og Telestyrelsen peger på funktionel separation som et muligt redskab til at sikre bedre konkurrence på access-området. Vi er enige i, at der på det danske marked er en række udfordringer, som gør det relevant at overveje mere vidtgående virkemidler i bestræbelserne på at opnå lige vilkår for adgangen til infrastruktur. Men når styrelsen samtidigt erkender, at det ikke er et værktøj, som kan bringes i anvendelse på nuværende tidspunkt, så savner vi nogle konkrete løsningsforslag fra IT- og Telestyrelsen på,« siger Jesper Hansen, direktør for Strategiske Projekter og Regulatoriske Forhold.

Han fortæller at Cybercity lige nu har en række sager liggende hos IT- og Telestyrelsen, der alle vedrører problemer med lige adgang til - og manglende indsigt i TDC's planer for - kobber-nettet.

»Vi er skuffede over, at IT- og Telestyrelsen ikke har villet kigge nærmere på vores ønsker om øget åbenhed i deres forvaltning af teleloven - f.eks. i form af at styrelsen offentliggjorde holdningspapirer om større temaer og verserende sager i styrelsen. Det er skuffende, da større åbenhed er helt centralt for at styrke forudsigeligheden på teleområdet,« siger Jesper Hansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere