Computeren skal lære hundesprog

Snart bliver din computer måske bedre end dig til at forstå din hund. Men du skal stadig selv lufte den firebenede.

Forskere i Ungarn har udviklet et program som kan analysere hundegøen og ikke blot kende forskel på forskellige hunde, men også forstå, hvad hunden ønsker. Det er adfærdsforskeren Csaba Molnar og hans forskerhold fra Eötvös-universitetet i Budapest, der fortæller om det opsigtsvækkende forskningsresultat i fagbladet Animal Cognition.

De ungarske forskere har optaget 6.000 gølyde fra 14 hunde som alle tilhører den ungarske schæferhundsrace Mudi. Lydene er sortere i seks forskellige kategorier; fremmed, vil slås, gå tur, alene, spille bold og lege.

Programmet skal så dels skelne mellem de 14 hunde og dels analysere sig frem til, hvilken af de seks kategorier, der passer til den enkelte lyd. Og det er gået rigtigt godt indtil videre, hvis man skal tro forskerne.

I 52 procent af tilfældene er programmet i stand til at identificere den rigtige hund alene på optagelsen af hundegøen. Og i 43 pct. af tilfældene kan programmet også gætte rigtigt, om hunden f.eks. vil »gå tur« eller »spille bold«.

Stemmeanalysen fungerer ifølge forskerne bedst med de lyde som tilhører kategorien »vil slås«, men softwaren har svært ved at genkende »lege« lyden.

Historien melder intet om, hvornår det hundevenlige computerprogram kommer i (dyre)handlen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere