Danske studerende forbedrer robotstøvsuger

To danske ingeniør-studerende har videreudviklet robotstøvsugeren Roomba, så den rengør hurtigere og samtidig bruger mindre energi.

Robotstøvsugeren Roomba skal lette hverdagen i fremtidens ældreboliger. To studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus har videreudviklet den kendte robotstøvsuger så den bliver mere velegnet til ældre. Som et led i deres afgangsprojekt har de forbedret modeltypen Roomba 560 og blandt andet udviklet et mere effektivt børstehoved.

»Selvom det er en eksamensopgave, er det også en fantastisk arbejdsproces, for vi kan jo mærke værdien af vores arbejde. Vores version af en robotstøvsuger er ikke bare bedre til at gøre rent, den bruger også mindre energi, og så kan den programmeres til at arbejde selvom dens ejer ikke er hjemme, og det er da godt for de, der måske frygter at falde over den, når den støvsuger,« siger ingeniørstuderende Adem Ziyanak, der har forbedret robotten sammen med Benjamin Anders Olsen.

Ifølge de studerende kan den nye model opsamle 92,5 pct. af al skidt, hvor den oprindelige model kun opsamler 84,6 pct. Og hvis sugeeffekten øges fra 5 watt til 35 watt kan støvsugeren yderligere samle 97,5 pct. af skidtet. Det lyder umiddelbart som en dårlig ide at syvdoble energiforbruget, men den ekstra strøm kan hentes hjem igen, fordi robotten bliver hurtigere færdig.

»Selvom vi hæver robotstøvsugerens sugeeffekt, vil den ikke bruge mere energi, hvis vi samtidig får programmeret den til at køre mere planmæssigt. Den oprindelige model kører fx 15 gange over det samme sted i stedet for blot 1-2 gange. I en stue på fx 33 kvm. vil det kunne nedsætte rengøringstiden med 65 pct.,« siger Adem Ziyanak.

En anden ny funktion giver mulighed for at fjernstyre robotten og tjekke op på dens arbejde gennem et basis-modul i boligen, der f.eks. kan betjenes af plejepersonale og pårørende.

»De ældre skal ikke bekymre sig om at betjene basisstationen. Den er et hjælpemiddel for hjemmeplejen, eller pårørende, der vil tjekke op på om robot-støvsugeren nu også gør sit arbejde godt nok. Trænger den fx til at blive tømt for skidt? Hvornår har den sidst været i gang? Hvorhenne, og hvor længe?,« siger lektor Stefan Wagner fra Ingeniørhøjskolen.

Og der er i høj grad brug for ny teknologi i ældreplejen. Tal fra blandt andet Danmarks Statistik viser, at antallet af ældre på 65 år og derover i løbet af de næste 30 år vil stige med ca. 80 pct.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere