Ankiro er kommet videre efter krise

Det tidligere Jubii-ejede søgemaskineselskab Ankiro har fortsat store kunder og en tro på fremtiden efter konkursen i januar, der kun betød en uges stilstand. Ankiros stifter Bo Vincents og fem medarbejdere gendannede selskabet ? og har sat tæring efter næring.

- Konkursen lærte mig at følge udgifterne tæt. Nu har vi et budget, så vi kan betale alle vores basisudgifter med indtægterne fra vores nuværende licensaftaler. Vi vil også være her i morgen.

Det siger Bo Vincents, administrerende direktør for softwarevirksomheden Ankiro, der udvikler søgemaskiner og chatrobotter.

Det kom som en overraskelse for omgivelserne, da Ankiro i januar kastede det virtuelle håndklæde i ringen og erklærede sig konkurs.

Konkurs trods store kunder

Det var nemlig et selskab med en pæn kundeliste, der lukkede. Blandt aftagerne af Ankiros søgemaskine var firmaer som Kommunernes Landsforening, KPMG og PBS samt Jubii. Endvidere havde Jubii, Socialdemokratiet og flere Lycos-selskaber i Europa købt Ankiros chat- og dialogrobotter.

Selskabet var ejet af de tre Jubii-stiftere Kasper Larsen, Martin Thorborg og Henrik Sørensens investeringsselskab, DinWWW Aps., som de drev sammen med investoren Michael Konnerup. Derudover sad stifteren Bo Vincents med en mindre del af aktierne.

Konkursen udløstes af regnskabet for 2001, der viste et underskud på 2,7 millioner kroner, en negativ egenkapital på 1,6 millioner kroner og en tyngende gæld på 6,8 millioner kroner. På den baggrund indgav selskabet selv en begæring om konkurs.

Imidlertid var der blot dødvande i én uge, oplyser Bo Vincents. Fire af de 16 ansatte var rede til at skyde penge i en rekonstruktion, og sammen med Bo Vincents købte de Ankiros aktiver af konkursboet via et nyt selskab, Ankiro af 11/2 Aps.

- De og jeg var enige om, at den her butik bare ikke måtte gå ned. Dertil var vi nået for langt, siger han.

Udover de fem er der ansat syv medarbejdere ? dog ikke alle på fuld tid. Endvidere er der tilknyttet fire mand, der driver egne virksomheder, men sælger Ankiros produkter.

Gælden fra glade dage trak ned

Kernen i Ankiros produkter er anvendelsen af avanceret sprogteknologi. Søgemaskinen søger således ikke kun på, hvilke ord i databasen der præcist matcher ordet i søgefeltet. Maskinen søger også på, hvilke sammenhæng et ord eller udtryk indgår i.

Hvis nu en besøgende på en juridisk hjemmeside vil vide noget om bistandsloven, taster han sandsynligvis ordet "bistandshjælp". Ved en søgning kun på ordet ville der bare ikke komme en lovtekst frem. Her bliver der nemlig kun brugt ordet kontanthjælp.

Men da søgemaskiner også søger i relaterede betydninger af ordet, kommer alle dokumenter om bistandsloven frem ? selvom ordet ikke er nævnt.

Det koster mange penge at udvikle sådanne programmer og opdatere med den nyeste viden inden for sprogvidenskaberne. Især hvis der også skal udvikles programmer til andre sprog.

Langt størstedelen af den tyngende gæld i det gamle Ankiro skyldtes udgifter til udvikling.

Sidste sommer gik 67 procent af vores omsætning til udvikling ? og det er for meget. Men da havde vi også fået en stor ordre fra Lycos på 7,5 millioner kroner til udvikling af chatrobotter til hele Europa. Så vi kastede alt ind fra maj til juli på at gøre det, forklarer Bo Vincents.

Desværre for Ankiro bragede indtjeningeskrisen ind i Lycos i de måneder, så alle budgetter blev kraftigt beskåret. Kort før det første afdrag skulle falde i august kom beskeden fra Lycos: Vi må udskyde investeringen.

- Da havde jeg jo bare brugt løs i forventning om, at den handel var hjemme. Nårh, så stod jeg der med 26 mand ? og måtte fyre, så vi kom ned på de 16 mand, fortæller han.

Kræfterne blev lagt i at udvikle en søgemaskine til virksomhedsportaler, men det arbejde trak flere ressourcemæssige tænder ud end ventet ? og den økonomiske afmatning fik ifølge Bo Vincents flere kunder til at udskyde køb hos Ankiro.

I løbet af januar blev det klart, at løbet var kørt, og tiden for kort til at skaffe nye investorer. Konkurs var den eneste udvej, besluttede bestyrelsen med Mikael Konnerup som formand.

Tæring efter næring

For at undgå at havne i en ny gældsfælde er udviklingsbudgettet lagt på et niveau, så det maksimalt udgør en trediedel af budgettet. Og budgettet er lagt konservativt, så det kan dækkes af indtægterne fra de nuværende kunder, oplyser Bo Vincents.

- Og vi har da også fået nye kunder ind efter turbulensen i starten af året. Men vi vil gerne have nye investorer ind for at kunne støtte os i den fremtidige forretning. Det begynder vi at kigge efter i løbet af efteråret, forklarer han.

Ankiros fem ejere er enige om, at det helst skal være en industriel investor. En virksomhed, der selv umiddelbart kan bruge det lille selskabs teknologi.

Finansielle investorer fokuserer på at kunne gå ind og få pumpet et selskab op til en succes, hvorefter de sælger det. Vi vil have en investor, der kan bruge Ankiros produkter i forbindelse med sin egen forretning, slutter Bo Vincents.

Relevant link:
Ankiro




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere