UMTS-millioner skal bruges til forskning og ny teknologi

Partierne bag salget af UMTS-licenserne i 2001 er nået til enighed om fordelingen af 855 millioner kroner til forskning og it.

Regeringen, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti har indgået et forlig om fordelingen af 855 millioner kroner til forskning og it over de kommende tre år. Pengene stammer fra salget af 3G-licenser i 2001.

»Fordelingen viser bred opbakning til både den fri og den anvendelsesorienterede forskning, til innovation, videnspredning og nye, videnbaserede vækstvirksomheder,« siger videnskabsminister Helge Sander.

Det Strategiske Forskningsråd modtager 350 millioner kroner, hvoraf 10 mio. kr. skal bruges til forskning i vedvarende energi. Det Frie Forskningsråd får 120 millioner kroner.

Yderligere 40 mio. kr. skal bruges til forberedelse af dansk deltagelse i EU-forsknings-programmer og 20 mio. kr. til digitalisering af kulturarven.

Der er også 16 mio. kr. til polarforskning, 9 mio. kr. til registerforskning og to mio. kr. til fortsat drift af Ørsted-satellitten.

It- og videnområdet bliver begunstiget med lidt over 300 millioner kroner, og pengene skal blandt andet bruges til at gøre den jysk-fynske it-satsning landsdækkende.

Af de 170 mio. kr. som går til innovation og videndeling er 90 mio. kr. øremærket til regional it-satsning, 45 mio. kr. til videnpiloter og 32 mio. kr. til et nyt initiativ for videnbaserede vækstvirksomheder.

Desuden skal 135 mio. kr. bruges til at skabe sammenhæng i offentlige it-systemer og øget konkurrence på it-området.

Hos IT-Brancheforeningen er man tilfreds med udfaldet af de politiske forhandlinger.

»Politikerne er klar over, at it er en vækstmotor. Skal Danmark udvikles over de kommende 10-15 år, så er it en meget væsentlig komponent, fordi vores branche skaber mere værdi end de fleste andre brancher,« siger adm. dir. Jakob Lyngsø fra IT-Brancheforeningen i en kommentar til aftalen.

Han ønsker sig flere penge til it-forskningen, men glæder sig over at to af foreningens mærkesager bliver støttet.

»Vi har fået et kompetencecenter for software, så det offentlige får bedre overblik over softwareindkøb. Det er til gavn for alle, at kunderne for mere indsigt i de muligheder og kombinationer, der ligger i softwareindkøb. Og så har vi fået en god bevilling, der kan medvirke til at gøre it-Danmark mindre skævt. Vi skal have styrket it-dreven udvikling af virksomheder også uden for hovedstadsområdet«, siger Jakob Lyngsø.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere