Telia taber mere end Orange

Telia tabte 887 millioner kroner i Danmark sidste år, viser en gennemgang af alle de danske Telia-selskaber, som Computerworld Online har foretaget. Og det er vel at mærke før af- og nedskrivninger i mobilforretningen.

Mens Orange-koncernen er ved at forbløde efter milliardtab, der har fået aktionærerne til at skændes offentligt, så taber Telia i stilhed endnu flere penge i Danmark end sin franskejede konkurrent.

Telia udarbejder intet koncernregnskab for sin danske forretning, men selskabets danske investering er endnu større end de mindst fem milliarder kroner, som Orange har lagt her i landet. Telia har nemlig satset langt større beløb på fastnet end Orange.

En gennemgang af regnskaberne i de syv vigtigste Telia-selskaber herhjemme, som Computerworld Online har foretaget, viser et samlet underskud på 887 millioner kroner ud af en omsætning på 2,4 milliarder kroner sidste år. Gennemgangen omfatter ikke de danske holding-selskaber, kun driftsselskaberne.

Orange tabte godt en milliard kroner i Danmark sidste år, men Telia tabte efter alt at dømme mere. Telias mobilforretning i Danmark aflægger nemlig ikke selvstændigt regnskab, men det danske tab på 473 millioner kroner før finansielle poster, af- og nedskrivninger (EBITDA) står at læse i det svenske moderselskabs årsberetning.

Orange tabte sidste år 448 millioner kroner før af- og nedskrivninger, hvilket altså gav et tab på bundlinien på over en milliard kroner. Selv om det ikke umiddelbart er muligt at overføre det tal til Telia, så har Telia også massive afskrivninger på sin mobilinvestering, og derfor bliver tabet større end hos Orange.

Direktøren for Telia A/S, Niels Rabøl, er i USA og har ikke været at træffe for en kommentar. Men analysechef Kenneth Graversen, Enskilda Securities, ?tvivler stærkt på?, at Telia har en chance for at gøre sin danske investering til en god forretning.

- På fastnet er Telia kommet for sent i gang, for Tele2 har fået pænt med kunder, siger han og tilføjer, at hele grossistmarkedet, hvor Telia også er aktiv, er under stort pres med lave priser.

- På mobilmarkedet kan Telia sagtens vinde den halve million kunder, som selskabet håber på, og det bør kunne føre til omkring et rundt nul før af- og nedskrivninger. Men der vil gå et antal år, før der er en chance for at komme i nul, bedømmer Kenneth Graversen.

Han fremhæver, at de store tab i Danmark harmonerer dårligt med den strategi, som den kommende chef for det fusionerede Telia-Sonera, Anders Igel, har meldt ud. Han vil spare så meget som muligt på omkostningerne.























Telia-koncernen i Danmark 2001 (millioner kroner)
Omsætning i alt* 2.377,1
Resultat af primær drift (EBIT)** -728,5
Resultat** -886,7



















































































Telia International

Carrier A/S
Telia Net A/S Telia Internet A/S
Nettoomsætning 123,3 Nettoomsætning 736,5 Nettoomsætning 3,6
Resultat af primær drift -60,1 Resultat af primær drift -6,6 Resultat af primær drift -25,0
Årets resultat -64,9 Årets resultat -158,1 Årets resultat -26,2
 
Telia Mobile A/S Telia telecom A/S Telia Stofa A/S
Nettoomsætning 573,8 Nettoomsætning 634,7 Nettoomsætning 286,4
Resultat før afskrivning (EBITDA) -472,5 Resultat af primær drift -99,1 Resultat af primær drift -74,2
  Årets resultat -113,8 Årets resultat -57,6
 
Jydsk Central Antenne A/S

*. For Jydsk Central Antenne A/S er medtaget bruttofortjenesten.


**. For Telia Mobile A/S er medtaget resultatet før af- og nedskrivninger
(EBITDA).


Bruttofortjeneste 18,7
Resultat af primær drift 9,1
Årets resultat 6,6


 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere